Болницата в Шумен е в колапс! Болницата в Перник - също. Следващата?

loading...

 

 

В болницата в Шумен в момента има близо 100 пациенти с коронавирус, а места за повече няма. Спешно се търсят варианти, защото от вчера вече има чакащи болни. Критична е ситуацията и с медицинския персонал, който съвсем не достига.

 

"Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха", обяви в ефира на Нова ТВ директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

 

Той обясни, че днес нови 20 души ще бъдат изследвани, за които има съмнения, че са заразени с COVID-19. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

 

"Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма", допълни д-р Костов.

 

Директорът посочи още, че медицинският персонал вече е достигнал критичния си минимум. "В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри – по-малка част от тях болни, останалите – карантинирани", каза още той.

 

Здравния министър проф. Костадин Ангелов вчера призова на помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега никой не е заявил желание.

 

"Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът обаче не ни позволява да върнем никого", заключи директорът на болницата в Шумен.

 

Междувременно във Facebook се появи призив и за болницата в Перник:

 

"Във връзка с усложнената обстановка с COVID -19 в Инфекциозното отделение на МБАЛ - "Рахила Ангелова" гр. Перник има огромна нужда от доброволци, които да изпълняват функциите на санитари! Инфекциозното отделение е с 15 пациенти с Ковид -19 при брой легла -15 бр. Голяма част от медицинския персонал е в пенсионна възраст и с хронични заболявания!"

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби