Бащата, убил детето си: Пуснах го от моста, бях в безизходица

loading...

 

 

“Пуснах го от моста. Просто това е, което направих в такъв момент”, обяснил пред съдия 32-годишният Делян Бешев от Габрово, който призори на 3 юли 2019 г. метна от 30-метров виадукт на околовръстния път 4-годишния си син Дариел.

 

Мотивът - бил в безизходица, изоставен от майката на детето и не можел да се грижи за него. Убиецът, който е лежал в затвора за кражба и нанасяне на средна телесна повреда, в хода на делото пласира версията, че момченцето само се е подхлъзнало и е паднало. Както и твърдения за непознати мъже, които го преследвали и после хвърлили детето от моста. По-късно обаче, притиснат от фактите, направи самопризнания.

 

Инженерно-техническата експертиза доказва, че детето е изхвърлено със замах от 30 метровата височина. То полетяло с близо 90 км/ч.

 

За секунди малкото телце се разбило в сухата камениста част от коритото на река Янтра. Смъртта е настъпила мигновено. След като хвърлил Дариел, бащата слязъл с колата под моста, за да се увери, че детето е мъртво.

 

Носел 29-сантиметров нож, за да се прободе, но променил намерението си. Качил се отново на виадукта, искал да скочи. Вместо това започнал да звъни на майка си, на познат, на полицай.

 

На униформения казал, че детето от два часа вече не диша и че смята да отиде при него, на по-добро място. В ръцете си държал и ножа, но скоро го хвърлил на асфалта.

 

След 4 часа преговори служителите на МВР все пак успели да го свалят от парапета и да го закопчеят с белезници. Докато го убеждавали, Делян разказал, че и предишния ден идвал с детето на моста, но тогава не се престрашил.

 

Миналата седмица Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата на Делян Бешев - доживотен затвор, който ще трябва да изтърпява при специален режим за умишлено убийство на рождения си син. Детето било в безпомощно състояние заради крехката си възраст, но осъзнавало случващото се.

 

Престъплението бащата извършил при опасен рецидив. Магистратите приемат, че е вменяем, има личностно разстройство, но не и психично заболяване, пише 24 часа.

 

Според експерти психолози не изпитва вина, а се изживява като жертва и търси съжаление. От кориците на делото излязоха ужасяващи детайли за престъплението, предхождано от години домашно насилие, страх, бягство и неадекватност на институциите да защитят жертвите.

 

Делян и партньорката му Поля Христова се запознали в местна фирма, където работели, през 2011 г. Припламнали чувства и скоро заживели заедно. На 25 септември 2014 г. се родил и синът им Дариел.

 

Детето не било навършило 2 г., когато бащата влязъл в затвора. Лежал 8 месеца, защото промушил мъж с нож и едва не го убил, като прерязал вена и му причинил хеморагичен шок. Привели в изпълнение и предишна негова условна присъда за кражби. В края на март 2017 г. напуснал килията.

 

Оттогава отношенията им с Поля се влошили. Ревнувал, не го удовлетворявали полаганите грижи в домакинството. Делян налагал авторитета си с грубост и сила.

 

Дори монтирал в коридора на апартамента видеорегистратор, насочен към входната му врата. Според магистратите той е упражнявал системен физически, психически и сексуален тормоз над жена си.

 

“Той не спира да ме удря, не спира да ме тормози сексуално по цели нощи. По време на секс ме бие. Удря ме с юмрук в главата. Два пъти ме е вкарвал в болница. Единия път имах сътресение и счупено ребро, а втория - цялостен срив на тялото. Влачех се по земята”, разказва Поля след трагедията.

 

Тя се упреква, че се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа си за системния тормоз над нея и 4-годишното дете.

 

“Ще те направя труп”, крещял с насочен към гърдите ѝ кухненски нож при намек на Поля, че ще го напусне. Стигал и по-далеч - заканвал се, че ще убие и нея, и Дариел, ако “се опита да отнеме детето от неговите ръце”.

 

Момченцето било свидетел на отношенията между родителите си. И също жертва на бащата насилник. Биел го и дори през август 2018 г. социалните служби проверявали насилие след сигнал от детската градина на Дариел. При беседа с възпитателката подсъдимият признал, че е наплескал сина си заради непослушание. Извършена била

 

проверка от “Закрила на детето”, която не установила риск за живота и здравето му, пише в материалите по делото.

 

Вечерта на 20 юни 2019 г. Делян отново пребил Поля в апартамента им в кв. “Русевци”. Тя получила нервен срив и той я откарал в Спешното на габровската болница.

 

Младата жена признала, че е жертва на домашно насилие. Била настанена за лечение в неврологичното отделение. Още тогава решила да не се връща в дома си и около 9 ч. сутринта напуснала болницата.

 

Приятелка я подслонила и заедно отишли при районния инспектор в полицията. Той посъветвал Поля да напусне за известно време града, докато получи заповед за защита. Познат съдействал да се приюти в дома на родителите му в Павликени. Никой от близките на Поля, освен двамата, които ѝ помогнали, не знаели, че е напуснала Габрово.

 

След работа Делян прибрал сина си от детската градина и с него отишли до болницата в Габрово. Там научил, че Поля е напуснала. Не отговаряла на позвъняванията му. Започнал издирване чрез социалните мрежи, разлепил обяви със снимка на Поля и сина им и послание “Обичам те, мамо!” по спирки, в заведения и нощни клубове.

 

На 26 юни 2019 г. майката на Поля подала молба за издирване и дъщеря ѝ била обявена за общодържавно издирване.

 

Междувременно малкият Дариел се разболял - развил вирусна инфекция и хрема. Пред полицай, ангажиран с издирването на Поля, бащата постоянно се оплаквал, че детето се влошава и няма пари, за да се грижи за него.

 

Молел да намерят партньорката му, като обещавал, че ще ѝ прости. В следващите дни не спирал да повтаря в разговори с роднини и близки, че той никога нямало да изостави детето си, но не знае какво да прави и му идва “да си тегли ножа”.

 

На приятелка заявил, че няма да остави Дариел друг да го гледа или да го гледа майка му и по-скоро щял “да се хвърли с него”. Свидетелката не приела на сериозно думите му, тъй като знаела, че не изпълнява много от нещата, за които говори.

 

В 23,52 ч през нощта преди зловещата трагедия изпратил на жена си есемес “Поли, обичам те, но се налага да те напуснем с Дариел завинаги”. В телефона му открили прощален видеоклип, създаден в 1,18 ч на 3 юли. Видеото съдържа изложение на подсъдимия за тежката ситуация, в която бил поставен, без пари и без подкрепа от никого, включително от майката на детето си, което завършва със “Сбогом!”.

 

В колата открили и предсмъртно писмо върху цветна семейна снимка. Делян изпълнява плана си само до убийството на момченцето, може би осъзнавайки, че това ще бъде най-голямото наказание за непокорната Поля.

 

“Чувствам се виновна, че не взех най-ценното нещо - детето си, когато избягах. Но от страх не го направих, защото знам какво ще следва. Той каза, че ще ме убие - мен, детето, а след това и себе си. Обаче той на себе си няма да посегне. Не е способен да си посегне. Нека да страдат другите хора около него”, каза тя след трагедията.

 

Делян е осъден да ѝ плати 200 000 лв. кръвнина.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби