Снегорините чакат, АПИ с апел към шофьорите: На пътя не с "галоши"-те!

loading...

 

 

В събота – 21 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Предбалкана и високите полета метеорологичната прогноза е за преваляване на слаб сняг, съобщава от АПИ и апелират към шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

 

"Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост по усойните места", обещават от пътната агенция.

От там посочват още, че в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н.

 

По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2020/2021 продължават.

 

Няколко съвета и от нас

 

Препоръчително е през зимата да имате четири зимни гуми, но не заради законовите задължения, които важат само за задните колела, а и за самата сигурност.

 

Много е важно да спазвате ограниченията на скоростта, особено в райони в близост до училищата, пешеходните пътеки, на кръстовища, завои.

 

По време на движение поддържайте безопасна дистанция, бавно тръгвайте, избягвайте резки завои.

 

Бъдете умерени с педала на газта, със спирачките и волана.

 

Нежното шофиране дава стабилност и управляемост.

 

Ако усетите, че сте загубили контрола над автомобила, много леко натиснете спирачката. Ако затънете в сняг и гумите ви боксуват, добре би било да поставите вериги.

 

Преди пътуване прегледайте спирачките, акумулатора, системите за охлаждане и отопление, стъклото, чистачките, реотаните за стъкло и всички части на превозното средство, които при ниски температури могат да създадат проблеми при шофиране.

 

Преди да се включите в движението почистете колата от лед и сняг, особено стъклата, чиято замъгленост представлява реален риск за безопасността на движението.

 

Вижте 5-те основни грешки при шофиране в сняг

 

Измамно чувство на сигурност при зимни условия

 

Въпреки че автомобилите със задвижване на четирите колела имат по-добри резултати от останалите в снежни условия, самата технология може да даде на шофьорите фалшиво чувство на сигурност. Днешните автомобили са по-надеждни, с добро оборудване и поведение на пътя, но те не са всемогъщи при екстремни атмосферни смущения.

 

Затова вниманието и концентрацията на шофьора трябва да бъдат на най-високо ниво.

 

Недостатъчна психическа готовност на шофьорите при зимни условия

 

Най-опасният ден по пътищата за шофьорите е този, когато пада първият сняг. Всъщност много от шофьорите не са психически подготвени за шофиране в зимни условия, а не техните превозни средства.

 

Превишената скорост е рискова при сняг

 

Това е една от най-големите грешки при шофиране на сняг. Повечето шофьори имат лошия навик когато излязат на магистралата да карат с много висока скорост. Превишаването на скоростта намалява времето, което е необходимо, за да реагирате своевременно в случай на внезапна опасност. Също така, необходимо е от 4 до 10 пъти повече време да спрете на сняг или заледена повърхност.

 

Прекалено малката дистанция е опасна при снеговалеж

 

Много от шофьорите по навик (шофиране при нормални условия) държат прекалено малко разстояние спрямо автомобила пред себе си. Това разбира се драстично намалява времето на реакция, ако се случи нещо непредвидено. Препоръчва се три пъти да се увеличи дистанцията при сняг, за да се гарантира минимален път на спиране за осем секунди. С други думи, ако шофирате със скорост от само 20 км/ч, дистанцията между вашия автомобил и този, който кара пред вас трябва да бъде четири дължини на автомобила, а ако карате с 50 км/ч - 12 дължини.

 

Рязкото спиране води до хлъзгане при наличието на сняг по пътя

 

Много шофьори имат рефлекс при паника да "скачат" на спирачката при което се получава опасно хлъзгане. Не правете това, защото така се губи контрол над автомобила.

 

Това, което трябва да направите, е да освободите педала и с ръчната спирачка да намалите скоростта на автомобила доколкото това е възможно.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби