БФС и Федерацията по баскет: Не спирайте спорта!

loading...

Ръководството на Българския футболен съюз призова футболните мачове у нас да не бъдат спирани. Както е известно вчера здравният министър Костадин Ангелов предложи по-строги мерки за овладяване на пандемията от коронавирус, които включват и преустановяване на спортните мероприятия в България.

Те трябва да бъдат гласувани утре и евентуално да влязат в сила от петък.

От родната централа обаче пуснаха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в което призоваха мерките да не засягат футболните първенства в първите три нива у нас.

Ето какво написаха от БФС:

"И.д. президент на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на коронавирус на територията на страната и конкретно – предложението за преустановяването на всякакъв вид колективни спортни мероприятия от 27 ноември т.г., да не засягат футболните първенства в първите три нива у нас.

Като аргумент БФС посочва редица обективни обстоятелства, включващи както изготвения от централата и приет от ММС и МЗО строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19, така и потенциалните тежки финансови и кадрови загуби за футболните клубове у нас.

На база официално изразената подкрепа за искането от страна на всички професионални клубове в България, ръководството на БФС призовава за доиграване на оставащите двубои до края на есенния дял на първенствата (и отложените поради карантинните мерки мачове) до 20 декември 2020 г. и подновяване на кампанията през втората половина на февруари 2021 г. (ако обстановката позволява), с цел запазване на жизненоважния ритъм в системата на българския футбол.

Българският футболен съюз и лично Михаил Касабов подкрепят отвореното писмо на президента на БФВ Любомир Ганев до държавните институции по същия казус и изразяват категоричното си становище, че, от позицията си на административен и регулаторен орган на футбола у нас, ще продължат да изпълняват всички ангажименти, свързани с обезпечаване на максимално защитена среда за провеждане на тренировъчно-състезателен процес".

От Българска федерация по баскетбол също взеха отношение по темата и се обърнаха към министъра на младежта и спорта с апел спорта в страната да не бъде преустановяван, както предложи здравния министър Костадин Ангелов.

"До Г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта

ПИСМО от БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БАСКЕТБОЛ и всички нейни членове от Националната баскетболна лига и ББЛ "А" група - мъже

Уважаеми г-н министър,

С настоящото писмо бихме искали да изразим своето становище относно предложението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов от 11.23.2020 г. за спиране на всички спортни мероприятия от 11/27/2020 г. Бихме искали да помолим за Вашата подкрепа към професионалния спорт в България, който е обречен на фалит и необратими последици при приемане на подобна заповед.

Бихме искали да изразим огромното си уважение към мерките на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването, чиято отговорност засяга живота на всички, но настояваме окончателното решение на Министерски съвет да бъде разумно и справедливо за всички. Спортът не е отрасъл, който може да бъде спрян и възобновен безпрепятствено. Това е процес, който изисква време и работа. Спирането на първенството през март коства изключителни тежки седем месеца на организатори и спортисти.

Връщането на физическата форма на състезателите отне дълг период от време и едно ново прекратяване крие изключително сериозен риск от тежки контузии. Финансовият удар върху спортния сектор беше безпощаден, защото загубихме голяма част от приходите си от спонсори, рекламодатели, партньори, продажба на билети и абонаменти, но въпреки всичко продължихме да се борим. Загубихме атмосферата от присъствието на фенове по трибуните.

С огромна трудност и усилия стартирахме първенството през октомври, но не бихме могли ва понесем да понесем. Отложихме десетки мачове, за да запазим здравето на играчи и треньори. Приехме и спазваме стриктно КОВИД-19 Протокол за спазване на противоепидемичните мерки и избягване на близък контакт дори между членовете на всеки един отбор. Категорични сме, че едно ново спиране на шампионата би прекратило изцяло спортно-състезателния сезон, както и бъдещето на много спортни клубове в България. Смятаме, че подобно решение би нанесло тежки последици в дългосрочен план, както за спортните резултати на национално ниво, така и за бъдещето на спорта в България.

Няколко български отбора са застрашени от строги наказания и налагане на глоби при предсрочно прекратяване на своето участие в европейските клубни турнири, тъй като професионалните първенства във всички европейски страни продължават да се провеждат. Националният отбор по баскетбол на България, който в момента участва на квалификации за Европейско първенство също ще бъде сериозно засегнат.

Спиране на спорта би рефлектирало и върху техните шансове за класиране. Нека вземем пример от цяла Европа, където първенствата продължават, въпреки ограниченията.

Уважаеми господин министър, осъзнаваме сериозността на епидемичната обстановка и нуждата от налагането на допълнителни мерки на здравните власти за ограничаване разпространението на заразата. Не отричаме, че голяма част от нас също се заразиха.

Заразиха се нашите близки, приятели и роднини. Заразиха се нашите състезатели и треньори, но продължаваме да се борим, за да спасим спорта. Позволете ни да продължим професионалния спорт в България без публика при строго ограничение и спазване на всички противоепидемични мерки! Нека не отнемаме на феновете и спортa от телевизионния екран, защото той е социален феномен, който е способен да повдигне духа им в момент, в който са лишени от всичко останало!

С уважение: Георги Глушков Президент на Българска федерация по баскетбол"

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби