Що го бъде ли купонът за 8-ми декември? Здравният министър разясни

loading...

 

 

Здравният министър Костадин Ангелов настоя, че нито една от мерките, които влизат от петък вечерта у нас, не е смекчена.

 

"България предприема същите мерки като Австрия, Белгия, Чехия. Гледахме сектор по сектор. 8 декември е позволен на местата, където не се нарушават правилата - разрешени са частните събирания до 15 души. Основната идея е да спрем масовото предаване на заразата и да я контролираме. Не може да направим хората затворници или заложници на този вирус. В плувните басейни има разстояние между хората, затова не са затворени, за разлика от фитнесите. Коридорът за пазаруване за възрастните хора е от 8:30 до 10:30 ч, в другите часове пак могат да посещават магазините", поясни той.

Ангелов коментира и идването на предстоящите ваксини.

 

"Ваксинационният план на България се подготвя в момента. Има две посоки. Първата група на ваксинираните ще са уязвимите на първа линия и възрастните хора. Организацията за ваксините е направена", настоя той.

 

Министърът отговори и защо вече сме на първите места по смъртност на брой от населението в света, на дневна база.

 

"Това е резултатът от неспазването на мерките, от гореното на маските по площадите. Не казвам, че хората са виновни. Решението е едно - маски и спазване на дистанция. Само за вчера 2518 души са излекувани. Успехът е да изкараме от тази здравна система най-доброто.

Здравната система не е реформирана. Голяма част от лечебните заведения не могат да се преустроят за разграничаване на потоците болни. Нито един от летните месеци не е проспан. Обиколих всички областни щабове.

 

Проблемът са хората, за три месеца не могат да се създадат нови доктори, сестри и санитари. Швейцария има 800 интензивни легла за 8 млн. население. Там вече няма болнични легла. И там ли не са подготвени. Има ли такава медицинска система по целия свят, която да е подготвена за такава пандемия?. Не", отсече министърът.

 

Проф. Ангелов добави, че за случая с починалите пациенти, чакали дълго на стълбите пред болница в Пловдив, прокуратурата още не е приключила. Проблемът е бил в организацията на лечебното заведение в Пловдив.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби