Защо хората се страхуват да имат деца?

loading...

 

 

Хора, притеснени от климатичната криза, решават да не раждат деца заради страхове, че техните потомци ще трябва да преминат през климатичен апокалипсис. Това е показало първото академично изследване по въпроса, съобщава "Гардиън".

 

Изследователите са проучили 600 души на възраст от 27 до 45 години, които вече са взели предвид климатичните проблеми в репродуктивния си избор и са установили, че 96% от тях са много или изключително загрижени за благосъстоянието на потенциалните си бъдещи деца в един климатично променен свят. Например 27-годишна жена е казала: "Чувствам, че не мога с чиста съвест да родя деца в този свят и да ги принудя да се опитат да оцелеят в апокалиптични условия."

Тези възгледи се основават на много песимистични оценки на въздействието на глобалното затопляне върху света, посочват изследователите. Един от респондентите например е коментирал, че то ще "съперничи на световна война в нейния чист ужас". Изследването също така е установило, че някои хора, които вече са родители, са изразили съжаление, че имат деца.

 

Да имаш дете също така потенциално означава, че този човек ще произвежда през целия си живот въглеродни емисии, които допринасят за извънредното положение с климата, но само 60% от анкетираните са били силно загрижени за този въглероден отпечатък.

 

"Страховете за въглеродния отпечатък от раждането на деца обикновено са абстрактни и въздържани", подчертава Матю Шнайдер-Майерсън от колежа Yale-NUS в Сингапур, който ръководи проучването, като допълва: "Но страховете за живота на съществуващи или потенциални деца са наистина дълбоки и емоционални. Често беше сърцераздирателно да разглеждаш отговорите - много хора наистина изляха сърцето си."

 

Броят на хората, които включват като фактор климатичните промени в своите репродуктивни планове, вероятно ще нараства, посочва Шнайдер-Майерсън, след като въздействието на глобалното затопляне става по-очевидно. "За да се справим с това, наистина трябва да действаме незабавно, за да се справим с основната причина, а именно - самите климатични промени", настоя той.

 

Изследването, публикувано в списанието Climatic Change, не е установило статистически значима разлика между възгледите на жените и мъжете, въпреки че жените съставляват три четвърти от анкетираните. 31-годишна жена е подчертала: "Климатичните промени са единственият фактор за мен, когато реших да нямам биологични деца. Не искам да раждам деца в умиращ свят, въпреки че много искам да бъда майка."

 

Изследователите са установили, че 6% от родителите са признали, че изпитват известно угризение относно раждането на деца. 40-годишна майка обявила: "Съжалявам, че имам децата си, защото съм ужасена, че те ще бъдат изправени пред края на света заради климатичните промени."

 

Шнайдер-Майерсън отбеляза: "Бях изненадан - за родителите това е изключително трудно изявление."

 

Изследването е първото рецензирано академично проучване по въпроса и анализира голяма група разтревожени хора. Проучването е направено анонимно, за да могат хората да се изразяват свободно.

 

"Това е безпрецедентен прозорец към начина, по който някои хора мислят и чувстват относно това, което мнозина смятат за най-важното решение в живота си", каза Шнайдер-Майерсън.

 

Други констатации са, че по-младите хора са по-разтревожени за въздействието на климата, което децата им ще изпитват, отколкото по-възрастните респонденти и че осиновяването се разглежда като потенциална алтернатива на раждането на биологични деца.

 

Изследването показва, че свързаните с климата страхове за живота на децата им се коренят в дълбоко песимистичен възглед за бъдещето. От 400 респонденти, които са предложили визия за бъдещето, 92,3% са били негативни, 5,6% са били смесени или неутрални и само 0,6% са били положителни, пише news.bg

 

Един 42-годишен баща пише, че през 2050 г. светът ще бъде "адски горещ дом, с войни за ограничени ресурси, рухваща цивилизация, пропадащо земеделие, надигащи се морета, топящи се ледници, глад, суши, наводнения, свлачища и масово опустошение". Шнайдер-Майерсън каза, че смята, че песимистичните възгледи са в рамките на възможностите, ако не непременно най-вероятният резултат.

 

Въпреки това той каза, че са необходими допълнителни изследвания върху по-разнообразна група хора и в други части на света. Всички хора в проучването живеят в САЩ и са предимно бели, по-високо образовани и либерално настроени.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби