Премиерът съгласен с новите мерки, но с условие: Помощ за бизнеса и хората

loading...

 

 

Окончателните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г. бяха докладвани от министрите и Националния оперативен щаб на премиера Бойко Борисов.

"Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок", посочи министър-председателят ни.

Той отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-то място в Европа по заболеваемост.

"Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки", категоричен бе Борисов.

Пред премиера министърът на образованието Красимир Вълчев обяви важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас, след 4-ти януари.

Борисов настоя, че това се прави в интерес малките ученици, които е нужно да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства.

Премиерът посочи още, че пандемията от COVID-19 е довела до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити.

"Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро, малките и средните предприятия", каза Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП.

Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева.

"Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби