
Днес сме ви приготвили още една празнична рецепта. Тя е за традиционна постна питка с паричка за Бъдни вечер.
Продукти:
500 г брашно
300 мл. вода
1 с.л. оцет
1 ч.л сол
1 с.л захар
1 ч.л сода бикарбонат
5 с.л олио
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. В съд се смесват водата с предварително загасена сода в оцет и захар. След това се прибавя олиото, 1 бакпулвер и се разбърква. След това се прибавя брашното и солта, и пак се разбърква. Когато тестото е готово, се поставя паричката, която е предварително измита и поставена във фолио.
Парата се слага в някой край на питката, а не в средата. Тестото се оставя 10 минути да престои и се слага в намазана тава с олио. След това тестото се надупчва с вилица, за да не се спука при печене. Може да оставите част от тестото за украса на питката. След това питката се намазва със зехтин или олио и се пече във фурна на 180° и на функция печене само отдолу.
Печенето продължава около 40 минути.
След като питката е готова се намазва със зехтин или олио с помощта на силиконова сладкарска четка. След това се завива с кърпа.
Източник: Glas.bg