Спад ли? Иде пик на заразата

loading...

Спадът (на заразени, б-ред.) е комбинация от мерките, които се взеха, но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ преподавателят в Нов български университет д-р Лъчезар Томов.

След седмица според него, това ще доведе до скок при новозаразените.

"Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст", коментира той.

Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, спомена и Германия - където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

"Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие", каза още д-р Томов.

Д-р Томов се притеснява от опитите да се контролира епидемията с периодично отваряне и затваряне по един и същ механизъм с очакването, че сега ще е по-добре от преди, а според математика, напротив, сега ще е по-зле.

"Ние не сме имали много заразени. Оценките на щаба са от 12-15%, горна граница 20% да са били заразени, някаква част от тях не са развили както трябва антитела и съответно подлежат на реинфекция", допълни математикът.

Няма да имаме реинфекция от ваксини, категоричен беше той.

"При естествения имунитет, който формирате, той е срещу конкретен щам, а ваксината таргетира една област на вируса - т. нар. спайк протеин, която е еднаква за всички щамове, така че вие сте защитени срещу всички щамове", обясни д-р Томов.

Според него, в следващите две години в България ще има достатъчно ваксини за всички. "Всеки чака друг да се ваксинира и когато мине една проблемна критична граница, вече се преобръща хорското мнение и хората стават готови да се ваксинират", коментира математикът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби