Хаос и безредици отвъд Океана

loading...

Седмицата ни направи свидетели на събитие, което никой не е предполагал, че може да се случи в Съединените щати. Жена беше убита в Конгреса на Америка, след като привърженици на републиканската партия нахлуха по време на заседанието за потвърждаване на избора на Джо Байдън за президент.

Общо загиналите при сблъсъците са петима. Действащият държавен глава – Доналд Тръмп, беше обявен за отговорен за разпалването на страстите на своите сподвижници, тъй като постоянно обяснявал, че изборната победа му е открадната с фалшификации.

Капитолия – сградата, която за американците е храм на демокрацията, стана арена на стрелба, сълзотворен газ и шумови гранати.  Безредиците бяха показвани от всички световни медии.

А за мнозина щурмът е подтикнат от изказване на президента Доналд Тръмп.

„Ще отидем до Капитолия и ще поздравим нашите смели сенатори, конгресмени и жени. Вероятно няма да се радваме толкова много за някои от тях, защото никога няма да си върнете страната ни със слабост. Трябва да покажете сила. Бъдете силни!”, заяви Тръмп.

След изказването му последва реакция от социалните мрежи – Twitter и Facebook блокираха официалните акаунти на Тръмп.

Поведението на привържениците му беше критикувано остро от новоизбраният президент на САЩ  Джо Байдън.

„Да нахлуеш в Капитолия, да чупиш прозорци, да окупираш офиси, залата на американския Сенат, да ровиш по бюрата на избраните представители и да заплашваш сигурността им – това не е протест. Това е въстание”, каза Байдън.

Реакциите на световните лидери бяха остри и категорични – това, което светът видя пред Капитолия, е тъжно и срамно. Европейския съюз беше в шок и недоумение.

Щурмът беше определен като тежко посегателство върху американската демокрация. А това стана повод да се отправят призиви за импийчмънт на Тръмп.  Церемонията по инаугурацията на Джо Байдън ще е на 20 януари.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби