Тайните фирмени дела на Корнелия Нинова

loading...

Щедрото семейство на изхвърления "на подпис" доскорошен висш социалист Георги Гергов, което не спираше десетилетия да дарява хиляди левове за касата на БСП, ще бъде сменено от шефа на бебешките пюрета и милионер с ролс-ройс Желю Ганчев, твърди Lupa.bg. 

По информация на медията той може да се озове на върха на партийната стълбица като кандидат за депутат от левицата за следващите парламентарни избори. Ганчев е добре известен като семеен приятел на семейството на лидерката Корнелия и съпруга й Митко Нинов, но малцина знаят за съвместните им фирмени дела. Още преди 3 години, когато скъпото возило на Ганчев обиколи социалните мрежи и медиите със снимка как колата е "заскобена" от служители на Центъра за градска мобилност на паркинга край старата сграда на Народното събрание, се разбра, че бизнесменът е бил в парламента, за да се среща именно с висши червени партийци. 

Докато Нинова отстрелва наред другари с бизнес интереси, се оказва, че самата тя поддържа близки контакти с милионери, а само един от тях е въпросният Ганчев. Освен аферата “Техноимпекс”, заради която десетки работници са останали без осигуровки, малко известен факт е, че през 2008 година сегашната лидерка на социалистите създава фирма „Финансови технологии” ЕООД. Любопитен факт е, че адресът, на който е регистрирана - „Войводини могили” 48 в София, е същият, на който са регистрирани и две трети от фирмите на... Желю Ганчев. През 2009 година Нинова прехвърля фирмата на съпруга си Митко Нинов. През 2017 година пък той продава фирмата на бизнесмена, приютил семейството на същия адрес, Желю Ганчев, а след това той - на свой съдружник. 
 
Бизнесменът е един от най-големите родни производители на детски пюрета и сокове, което обяснява постоянното предлагане от страна на БСП на мерки, които задължават големите хранителни вериги да изкупуват български стоки, ядосват се опозиционери на Нинова.

През последните години Ганчев нашумя и с покупката на 42% от „ПВБ пауър България”, притежаваща ВЕЦ-ве. Той оперира цели 5 системи на Искър. 

Освен това милионерът е известен и като "цъфнал" в една от големите разработки на службите през 2004 г., когато от оперативните данни на тогавашната НСБОП той лъсва в схема за натиск на Темида в лицето на вече покойния шеф на ВКС по това време Иван Григоров.

През 2006 г. станаха ясни подробностите от разработката на НСБОП и МВР 2 години по-рано (тогава главен секретар е премиерът Бойко Борисов) за корупция по високите етажи на съдебната система и бе подаден сигнал срещу Григоров, изпратен на тогавашния главен прокурор Никола Филчев от МВР шефа Георги Петканов.

Оказва се, че Желю Ганчев е пращал свои хора, които да се свързват с разследвани по казуса лица от криминалния контингент, които пък, от своя страна, да ходатайстват в негова полза за определени решения на съда.

"На 10 февруари 2004 г. Радослав Волов е бил потърсен от Тодор Стоянов, който му съобщил номер на гражданско дело 1674/2003 г. на Апелативен съд с молба да предаде на Григоров да се ходатайства за фирма АСКОН АД в полза на Желю Ганчев, като подчертава, че става дума за 237 000 лева. Същия ден Волов предал номера на делото на Иван Григоров", пише в разработката на службите през 2004 г. 

Справка на Lupa.bg в съдебните регистри сочи, че повече от 20 години хранителният магнат води дела срещу страната за придобита от него бивша национална фирма (отпреди промените - б.р.), чиито пасиви отказва да плати. Става въпрос за кредити. Казусът стига и до Европейския съд по правата на човека и среща разрешаване там, като съдът в Страсбург приема доводите му, но не го обезщетява. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби