Страхът от вируса ни запрати на село. Къде има най-много заселници?

loading...

 

 

В близо една десета от общините жителите са се увеличили през 2020-а. За прибирането в малките населени места помогна уплахата от заразата, завладяла света през последната година.

 

Синове и дъщери се прибират в бащините къщи и заради затворените бизнеси по света и у нас в големите градове. Хиляди българи са сменили адресните си регистрации в 21 от 256 общини.

Част от тях са го направили още през първото извънредно положение, за да могат безпрепятствено да посещават селските си домове или вили. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година. Сега с бума на заразените обаче тенденцията за преместване на село набира нова сила.

 

Във Варненско най-много нови заселници има в Аксаково, Аврен, Бяла, Ветрино и Девня. С разрастването на пандемията от коронавирус много варненски жители, които притежават извънградски имоти, предвидливо се преселиха от съображения за сигурност на село или в близките до града селищни образувания и вилни зони.

 

Селата край Варна - Доброглед, Слънчево, Звездица, Константиново, кварталите "Галата" и "Виница" и вилните зони "Боровец", "Ракитника" и "Траката" се очертават като най-сигурното и привлекателно място за живот. Докато доскоро хората ходеха там през почивните дни, сега предпочитат да се установят постоянно и са превърнали имотите си в хоум офис, като работят дистанционно по интернет.

 

Тези миграционни процеси, които от началото на пандемията бяха временни, сега стават все по-трайни и ще продължат за в бъдеще, коментират местните кметове. Данните сочат, че ако през м.г. механичният прираст за община Варна е бил плюс 390 души, сега преселението се е увеличило над два пъти като тенденцията е към нарастване на желаещите да живеят извън големия град.

 

Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, коментират брокери на недвижими имоти пред "Монитор", които очакват тенденцията да се задържи и през следващите години.

 

По-масово прибиране у дома от чужбина се наблюдава в Кърджалийско. 935 души повече отчитат регистрите на ГРАО за областта.

 

Единствено в община Черноочене завършват по-малко жители изминалата година. Във Видинско единствено община Грамада със своите осем населени места е привлякла нови жители. Тези с постоянен адрес са се увеличили с 58 души през последната година.

 

Не липсват и случаи, при които постоянно живеещи в околните села са си направили настояща адресна регистрация в града, но те не са толкова много. В Добрич доста хора имат имоти по селата и не може да се твърди, че са се върнали да живеят за постоянно на село с изключение на лятото. Още повече заради дистанционното обучение те са принудени да са в града, тъй като на село няма добър интернет.

 

Във Великотърновско COVID вдигна цените на къщите на село. Още през пролетта и лятото на миналата година голям брой боляри, чиито професии позволяват работата от дистанция, зарязаха града и се върнаха в наследствените къщи на баба и дядо по селата. Онези, които нямат селски имоти, но можеха да си позволят, пък си купиха такива, в които се преместиха да живеят със семействата си.

 

Най-търсени са имотите в селата на до десетина километра от Велико Търново с удобни пътища до тях и изградена инфраструктура: Самоводене, Шереметя, Малък чифлик, Присово и в съседния град Дебелец.

 

Цените на имотите в тези населени места за няколко месеца скочиха с по над 40-50% и сега е много трудно в тях да бъде намерена селска къща за по-малко 25-30 хил. лв.

 

Бум в търсенето на кемпери и каравани в Хасковско, които се оказаха спасение за стотици хора, искащи да избягат от големите градове сред природата, но нямат или не могат да си позволят покупка на селски имот или вила.

 

С около 30 на сто се е увеличило търсенето им в региона, твърдят търговците на коли и ремаркета втора ръка.

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби