АЕЦ "Белене" в Козлодуй – нерешима задача или пък реалистична цел

loading...

 

 

 

Правителството ще разгледа днес доклад за оборудването за АЕЦ "Белене".

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че се обсъжда то да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Проучванията за изграждането на нова ядрена мощност на площадка номер 2 на "Козлодуй" започнаха в началото на миналия месец.

Ако се стигне до подобно решение, това би означавало край на проекта за втора атомна електроцентрала.

Пред БНР председателят на "Булатом" (Български атомен форум) Богомил Манчев коментира темата така:

"Преместването може да стане, но има проблеми по лицензионната част, по инсталационната част. Би настъпил протяжен процес... Ядрената енергетика е политически обвързана. Предстои ни зелената сделка, нямаме голям инструментариум. Колкото и да ни се иска да решаваме енергийния си баланс с ВЕИ-та, можем да направим с тях много електроенергия, но много недостатъчна".

По думите му един реактор от Белене може да се пренесе в Козлодуй, проблемът е, че не се знае собственикът на 7-и блок.

"АЕЦ "Козлодуй" е държавна организация и парите, които произвежда във вид на дивиденти, са собственост на държавата. Ако АЕЦ "Козлодуй" отделя от печалбата си, за да инвестира в 7-и блок, това се казва държавна дотация. Това обаче е забранено в ЕС. Че си направил проект на площадка в Белене с два реактора, това не означава, че имаш проект за Козлодуй. Проектът започваш отначало, ако е един блок. Ако преместваш двата блока, може да се опиташ да присадиш проекта от Белене, но трябва всичките особености на площадката да ги отчетеш. В момента се опитваме да решим нерешима задача".

С коментар по темата се включи и Антон Иванов, експерт по ядрена енергетика: "Идеята не е нова... Поставянето на по-ниска цел - изграждането на 1000 мегавата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е по-реалистична цел. Такава базова мощност може лесно да се интегрира на нашия пазар. Избягват се и редица от проблемите, в които е затънала АЕЦ "Белене". Използването на доставеното оборудване изисква нов проект... Всеки ядрен проект има трудности, които да преодолява".

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби