Пребиха крадец на катализатори в София

loading...

 

 

Крадец на катализатори беше пребит от собственици на автомобили в столичния квартал "Хаджи Димитър". За случая съобщиха потребители на социалните мрежи. 

 

"Тази нощ в 3:15 ч между бл.136 и бл.137 е заловен на местопрестъплението!

И още един зад бл.54 сваля катализатори по същото време.

Пазете се!", гласи постът в мрежата.

Заместник-управителят на СБА Малина Бондаренко казва, че трябва да има регулация на продажбите на катализатори.

 

„Много хора в интернет търсят такова нещо. Според мен това е поръчкова схема. Ценовият диапазон е от 350 до 6 000 лв.“, казва тя.

 

Крадците разчитат и на това, че собствениците не се оплакват в полицията, защото смятат кражбата за незначителна и не им се занимава с писане на показания и непрекъснати проверки и справки, от които резултатът е съмнителен, разказаха пред „Борба” потърпевши.

 

Бизнес с екологичните устройства върви навсякъде в страната, тъй като в тях има благородни метали, а нормите, които автомобилът покрива единствено с катализатора, остават на заден план. Цената на катализатор втора ръка в зависимост от големината и датата на производство стига даже до 300 лв. Съоръжение от по-старите коли на вторични суровини върви между 30 и 40 лв. Практически обаче е невъзможно да се установи от каква кола е смъкнато.

 

„За по-възрастните МПС-та изобщо не е проблем катализаторът и те могат да се движат и без него. По-новите модели обаче, които се управляват с компютър, трудно могат да се ползват без устройството. Иначе много шофьори си ги продават, за да си набавят задължителната застраховка или да си купят читави зимни гуми. Просто такава е ситуацията при нас. Всичко се вдига, само не и доходите. Аз лично съм смъквал много катализатори. Чувал съм, че вече даже ги и крадат”, коментират монтьори. Според запознати катализаторите се смъкват буквално за секунди с диамантено въже, което реже бързо и прецизно, както и с акумулаторни триони за метал, каквито предлага всеки строителен супермаркет.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби