32-годишен заседна с моторна шейна в преспа. Откриха го 11 спасители

loading...

 

 

Мъж заседна в преспа с моторна шейна при спускане в Осоговска планина, съобщават от кюстендилския отряд на ПСС във Facebook профила си.

 

Вчера по обед 32-годишен мъж излиза да кара моторната си шейна, качва се на връх "Човека" и от там се спуска към "Лева река".

 

В един момент мъглата става изключително гъста и той губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и мъжът решава да тръгне пеша, като се движи по посока течението на реката, около 3 часа.

 

Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.

 

Веднага ПСС организират спасителна акция, в която участват 11 човека, а още трима са в готовност да се включат.

 

До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до хижа Осогово, където го предават на негови роднини - крайно изтощен, дехидратиран и изплашен.

 

Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

 

Пострадалият е разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време, прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури.

 

"Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край", посочват от ПСС.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби