Когато вирусът "Ухан 95" върлуваше: Кой го е лекувал ли? Доц. Мангъров!

loading...

 

 

 

Заглавие в български вестник от 1996 г. говори за грипен вирус, подобен на К-19.

 

Изданието на "Труд" от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наречен "Ухан 95", е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония.

 

"Само за седмица броят на разболелите се от дихателни инфекции е нараснал с близо 2000. През изминалите 7 дни медицинска помощ в столичните поликлиники са потърсили 7307 души", пише в статията.

 

Спомените си за грипния вирус, който се предава по въздушно-капков път, пазят и двама медици, които са лекували пациенти, когато грипът "Ухан 95" е върлувал.

 

Единият от тях е добре познат – инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

 

"Тогава имаше само мантадин и нямаше тези, които се появиха по-късно - остеомивир и заламивир. Т.е нямаше дефинитивно лечение на тогавашния щам - по същия начин, по който и сега нямаме дефинитивно лечение на Ковид-19", разказва той пред Bulgaria ON AIR.

 

"Епидемията през 96-97-а година беше една нормална грипна епидемия. По номенклатурата на СЗО наименованията на щамовете на грипните вируси се дават според мястото, където са изолирани за първи път, както и годината, така че той се казва "Ухан 95", обяснява и епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

 

В статията от 1996 година пише още, че медиците започнали да прилагат 2 ваксини срещу него - Ваксигрип и Инфлувак. Те били доставени веднага в България. Създадена била и специална лаборатория за масова ваксинация.

 

Приликите със сегашната епидемия обаче свършват дотук. Инкубационният период на двете заболявания е различен: грипът протича краткотрайно и бурно, засяга предимно младите хора, за разлика от Ковид-19. Хората заживели с него без страх.

 

"Никога не сме слагали маски, никога не сме затваряли страни, не сме се тествали преди да се качим на самолет. Според вирусолозите в бъдеще ще продължим да бъдем свидетели на сезонни епидемии, част от които ще е и Ковид-19. Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално", добавя доц. Мангъров.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби