Шестте заплати при пенсиониране – кой има право на тях, а и как да ги вземе?

loading...

 

 

Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират по нов начин изплащането на заплати при пенсиониране.

 

Както знаете 6 заплати вече ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат.

Преди промяната в Кодекса – право на шестте заплати при пенсиониране имаха само тези работници с непрекъснат 10-годишен стаж при един и същ работодател. Сега нормата е в полза на работещите, обясни пред БНР Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда.

 

"Ако по някаква причина им се е наложило те да прекъснат трудовия си договор при този работодател, ако в последните 20 години те са придобили 10 години трудов стаж при него, отново ще имат право да получат шестте заплати", настоява тя.

 

Така, ако работник е бил безработен, но се върне при стария си работодател, той няма да е ощетен и е необходимо да е натрупал десетте години без значение, че не са последователни.

 

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия - най-типичният пример са холдингите, където предприятията са свързани:

 

"Дори те да бъдат прехвърлени да работят в друго предприятие от групата, при друг работодател, на тях отново им се полагат шестте заплати, когато те са придобили право на пенсия", казва Дина Христова.

 

Тя припомня и друга разпоредба на Кодекса на труда, която не е променена, но е важна - шестте заплати се изплащат, независимо на какво основание се прекратява договора при пенсионирането.

 

"Дори когато работникът е уволнен дисциплинарно. Важното е да е придобито правото на пенсия", заключава експертът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби