КПП-та, локдаун и маски навън - една година от извънредното положение у нас

loading...

 

 

Днес се навършва точно една година от обявяването на извънредно положение заради коронавируса. Ето какви мерки взеха властите досега и какъв резултат дадоха те:

Решението за локдаун (тогава се наричаше просто затваряне) беше взето при едва 23-ма заразени с COVID-19. Това се случи само пет дни, след като бяха регистрирани първите двама заразените в България.

За пръв път в бяха затворени едновременно ресторанти, ясли, детски градини, училища, търговски центрове и фитнеси в цялата страна.

Няколко дни по-късно затвориха и парковете, а край областните градове въведоха контролни пунктове, за да се ограничат пътуванията. КПП-та са страх, с който фалшиви сайтове спекулират и до ден днешен.

Беше наложено и задължително носене на маски дори и навън.

На 14 май "извънредното положение" беше заменено с "извънредна епидемична обстановка", която продължава и в момента.

През лятото случаите намляха и се стигна до разхлабване - всичко си работеше и бяха запазени минимални мерки. На 15 септември учениците се върнаха в клас, но с това дойде и нов ръст на заразените.

След достигане на рекордни стойности и след като здравната система беше пред колапс - на 28 ноември дойде вторият локдаун, затваряне, макар и частично.

Работа отново спряха търговски центрове, заведения, фитнес зали, ясли, детски градини, училища.

След новогодишните празници започна поетапно разхлабване.  А от март - при намален капацитет отвориха и ресторантите. Преди броени дни обаче отново започна затягане на мерките на местно ниво. Така всяка област решава сама какви да бъдат рестрикциите спрямо броя на заразените.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби