Обещано от НОЩ: В края на април избираме с коя ваксина да се имунизираме

loading...

 

 

В края на април ще има свободен избор на ваксини, обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при пристигането на новите 51 600 дози от ваксината на "Модерна".

"По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество", настоя той.

По думите му през следващите два месеца основната задача е имунизационният процес да върви по всички възможни канали – през личните лекари, в електронната система и със "зелени коридори".

"Натискът към болниците в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голям. Дори в най-натоварените области откази за прием в болниците няма и те намират начин да се справят", настоя доц. Кунчев.

Като обосновка за разхлабването на мерките след 31 март той обясни, че вече трябва да се взима предвид това, че около 1,5 милиона българи имат имунитет и са защитени.

"Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме. Продължаваме много внимателно да търсим баланса и отваряме това, което не представлява риск", поясни Ангел Кунчев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби