Истината за разпада на Югославия: Таен пакт разбил федерацията

Югославия не се е разпаднала заради политическо противоборство, а заради таен пакт

Истината за разпада на Югославия най-после излезе наяве. Една от най-мощните балкански федерации се раздели на куп държави, не заради политическо противоборство, а заради таен пакт. Изграждането на единна и силна славянска държава на Балканите, която да е равна по сила на Америка и Русия отдавна е трън в очите на великите сили. По тази причина с помощта на редица умели машинации и малко помощ отвътре, федеративната република бе разделена на части и се разпадна.

Повече от 1 300 00 мъртви, многократно повече ранени, повече от един милион изселени, разпръснати и прогонени. Унищожени животи, семейства и родове. Двадесет години безмилостни и безскрупулни кражби и прекъснати социални връзки. Разпад. Така през 2014 г. може да се опише състоянието на бивша Югославия, двайсет и три години след началото на кървавите войни, които промениха съдбата на гражданите на някога най-развитата и най-богатата страна от социалистическия блок, пише inbox7.mk.

Според световната и местната общественост най-голямата отговорност за кървавия разпад на федерацията се приписват на сръбския лидер Слободан Милошевич, който с насилие реши да осъществи проекта си за Велика Сърбия ш с помощта на Югославската народна армия (ЮНА) сееше смърт и страдание почти навсякъде в бивша Югославия. Междувременно обаче на повърхността изплуват нови разкрития. И картината на историята се променя, след като на сцената излиза и Словения, като една от виновните за разпадането на федерацията.

В книгата си Славен Летица виден историк и съвременник на събитията твърди, че е имало тайна среща между Милан Кучан председател на Словения и сръбския президент Слободан Милошевич, според който е Словения няма да се меси във войната, в подкрепа на Хърватия. В същото време двете страни ще си поделят Босна и Херцеговина.

В същото време страната подписва протокол, според който Словения ще „помогне на Република Хърватия в областта на отбраната, но до степен, до която това не би застрашило отбранителните способности на Словения „(протокол от 67-мото заседание на председателството на Република Словения, Любляна, 26 август 1991 г.).

„Събитието, което е от решаващо значение за разбиране и правилно историческо тълкуване на решението на словенското национално ръководство … е тайният пакт за ненападение на Словения и Сърбия, който бе подписан в Белград малко от две седмици преди 14 август 1991 г.“, твърди Летица. По думите му на 14 август в дома сръбския писател, а по-късно и премиер на Сърбия Добрица Чосич се случва историческа среща между президента на Словения Франце Бучар и министъра на външните работи Димитрий Рупел. По думите му именно тогава е сключен пакт за ненападение на двете страни. Достатъчна възможност за Слободан Милошевич да реализира имперските си амбиции за Велика Сърбия, без да се притеснява от нападение от страна на Словения.

В светлината на новите разкрития, наяве излизат още неподозирани факти за поведението на лидерите на Словения и Сърбия, които буквално планират да си поделят бившата федеративна република Югославия. Така или иначе плановете им се провалят, а федерацията се разкъсва на все по-малки и по-малки държави, последната, от които е Косово. Така съществуването на силна славянска държава на Балканите, която да противостои на имперските набези на Русия или Запада се оказва напълно невъзможно.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби