Борисов на разпит за аферата "Златното пате"

loading...

Бившият премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде призован като свидетел по делото за скандалната имотна измама, добила известност като "Златното пате".

Борисов е сред първите в списъка на свидетелите, посочени от прокуратурата. Това означава, че вероятно още в първото заседание той трябва да бъде разпитан. Делото е разпределено на Петя Данаилова от Софийския районен съд, но още не е насрочено, съобщава в. "Труд".

Аферата "Златното пате" лъсна през 2008 г., когато Борисов съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му (на кмет на София тогава) и така е прибрал апетитен общински имот от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище". Собственик на имота бил Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. По план апетитният имот бил отреден за строеж на детска градина "Златното пате" - име, което получи и аферата в медиите.

Пред съда Борисов ще бъде питан дали някога е слагал параф върху документи, свързани с парцела. Така или иначе при старта на разследването стана ясно, че Драшков е занесъл 937 000 лв. на Ивалина Трифонова, която му се представила за чиновничка от Столичната община. Тя поискала и 3 млн. евро за раздаване на рушвети по веригата. В замяна му връчила фалшив нотариален акт за атрактивния парцел с подправения подпис на Борисов. За да бъде завършена измамата, се включили и бившата деловодителка от Софийския районен съд Даниела Малинова и адвокат Стефан Конакчиев.

Договорът за имота бил вписан в службата по вписванията от Малинова по молба на Трифонова. А констативният нотариален акт - от нотариус, при който документът бил занесен от адвокат Конакчиев. Според разследващите впоследствие Драшков предложил имота на бизнесмена Радослав Стоянов, който привлякъл в сделката бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той от своя страна изтеглил заем, за да купи парцела.

За аферата "Златното пате" на съд са пратени Драшков, Малинова и Трифонова. Сред общо 12-те свидетели, които ще бъдат разпитани в съда, освен всички замесени като Емил Димитров, Радослав Стоянов и Бойко Борисов са и двойка известни измамници. Става въпрос за съпрузите Иванка Иванова и Константин Томов.

Двамата нашумяха през 2011 г., когато бяха задържани за крупна далавера с имотни измами. Според прокуратурата те задвижили схема за прехвърляне на жилища на мъртъвци без наследници, като се представяли за адвокати. Иванова била вписана в адвокатската колегия във Враца, а съпругът - във Велико Търново. Оказа се обаче, че двамата се вписали, като представили фалшиви дипломи - Иванова от ЮЗУ, а мъжът - от УНСС. Двамата са разследвани за измамите от Софийската градска прокуратура. Какво е отношението им към "Златното пате", още не е ясно.

Срещу бившата деловодителка Малинова и Конакчиев районната прокуратура внесе в средата на януари дело за друга имотна измама. А срещу Драшков има и висящо дело за пране на пари и укриване на данъци в градската прокуратура. Това разследване се води срещу него, но не му е повдигнато обвинение. Вчера Драшков не беше открит за коментар. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби