ТАСС: Масов протест посрещна новото правителство

loading...

Българският парламент одобри с мнозинство /149 гласа "за", 85 - "против"/ за министър-председател на страната Бойко Борисов, лидер на партията ГЕРБ, която победи на парламентарните избори.

Депутатите също така подкрепиха предложената от Борисов структура и кадрови състав на правителството /136 - "за", 97 - "против", 1 - "въздържал се"/, предаде в кореспонденция от София ТАСС.

"След месец на консултации ние представяме проевропейско, реформаторско правителство, което ще работи за стабилна България. Осъзнавайки трудностите, ние, ГЕРБ и партньорите ни от Реформаторския блок, с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ, поемаме отговорността за развитието на страната", каза Борисов.

"За нас няма друг външнополитически сценарий за развитието на България освен евроатлантическия. Ние сме реформаторско правителство, защото държавните структури са остарели и се нуждаят от незабавно реформиране, което трябва да започне веднага. Надявам се, че с общи усилия ще гарантираме стабилното развитие на България", подчерта той.

Преди гласуването се проведоха тричасови остри дебати. В опозиция останаха БСП-лява България, ДПС и "Атака". Привърженици на последната организираха пред парламента масов протест, освиркваха депутатите и замеряха сградата на НС с яйца. Около парламентът има засилена полицейска охрана.

Новият кабинет ще се състои от 17 министерства. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма беше разделено на три самостоятелни ведомства.

Постовете на вицепремиери заемат: Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, който също така е и министър на труда и социалната политика.

Новото българско правителство положи клетва.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби