Борисов: Политиците сме заплаха за националната сигурност

loading...

Ние, политиците, сме заплаха за националната сигурност на България, защото не разговаряме, а се мразим. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос има ли опасност за сигурността ни в контекста на кризата в Украйна и Крим, и на посланията на президента Плевнелиев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Бившият премиер огласи намеренията си за промяна в междупартийните отношения като покани Лютви Местан на кафе в центъра на Кърджали в знаковото кафене "Friends" в късния следобед. Лидерът на ДПС е приел с готовност идеята за неформалния разговор, преди срещата си с регионалния актив довечера.

Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Владимир Уручев – това са част от имената, включени в листата на ГЕРБ за европейския вот. Останалите Борисов щял да огласи след седмица.

Запитан възможна ли е обща дясна листа на ЕНП за евроизборите, какъвто призив отправи движение "22 септември", Бойко Борисов отговори, че този вариант не е утопия, но е необходима повече политическа култура и толерантност. "Като начало би могло да се направи един общ щаб на партиите, които са членове на ЕНП, тъй като всички депутати от ГЕРБ, от Реформаторите и от другите в център дясно ще отидат в една парламентарна група в Брюксел. Така и тези от БСП и АБВ също ще попълнят една група. Затова бих се съгласил като начало на общ щаб, който да синхронизира действията за воденето на политика, популяризираща ценностите на ЕНП. Ние сме отворени, щем не щем, трябва да се сумираме с другите партии като нас", коментира Борисов.

Понеже ми омръзна Станишев да обявява Кърджали като място, което някой иска да го отдели от България, казах, че българските мюсюлмани и мохамедани в ГЕРБ и в ДПС не бива да бъдат конфронтирани нито помежду си, нито с християните. Понеже научил за посещението на Лютви Местан в Кърджали, лидерът на ГЕРБ решил да направи първата крачка за "спокойствието на Кърджали, за да видят хората, че политиците все пак носят отговорност за това, което могат да предизвикат като етнически конфликт или размирици". Нищо не пречи да се изпие едно кафе в центъра и за радост Местан е приел, каза Борисов, видимо доволен от себе си. Той дори пожертва мача Челси-Арсенал, за който първо бързал да се върне в София.

"Няма тема, която да предизвика този разговор, освен една – етническата толерантност, стабилността и спокойствието на населението в този регион. И когато лидерите на две партии, диаметрално противоположни в парламента покажат на хората, че няма да си удрят шамари, а могат да изпият едно кафе, това е само плюс за държавата", коментира Борисов собствената си знакова идея. Той анонсира, че би разговарял с Местан и за ЦИК, но с уточнението, че от ГЕРБ никога не биха саботирали дейността на комисията. Но ако получат зам.-председателското място, Борисов ще гарантира категорично, че нито ще саботират, нито ще пречат на работата на ЦИК. "В противен случай могат да ни вземат и 6-имата членове. Всички знаят за този проблем, и Мартин Шулц, и ЕНП. Тези избори са за европейски депутати, никоя партия не би си позволила да бъде ощетена от един вот, всички очакват той да бъде честен и почтен", посочи Борисов. Той уточни, че очаква от Лютви Местан да бъде убеден, че изборният процес само ще спечели от присъствието на зам.-председател от ГЕРБ в ЦИК, а и Европа ще хареса това. Но това зависи от Местан, разбира се, подчерта Борисов.

"Отделните институции ще се лутат във вземането на позиция по отношение на националната ни сигурност и кризата в Украйна и Крим. Първо парламентът трябва да излезе с декларация, но е факт, че отделните партии имат собствени такива. Докато парламентът няма декларация, няма как да има единно разбиране и говорене от страна на държавните институции", заяви експремиерът и определи липсата на този документ като скандална. За България заплаха за националната сигурност имат само българските политически партии, подчерта той. Ако лидерите, в това число и той самият, продължат да не си говорят, насаждането на омраза и конфронтацията са вредни за всички, смята Борисов.

Той изрази убеждение, че предстоящото следобедно кафе трябва да стане пример за подражание. "Въпреки, че не сме се срещали с Първанов, би трябвало и с него да си говорим. И не само аз с него, всички трябва да си говорим. Държавата се нуждае от спокойствие. Орешарски казва, че има отлив на инвестиции, докато по наше време имаше прилив – да питат как става. Това не ме кара да злорадствам, напротив, това е лошо за държавата, за следващите управления", заяви Борисов. Според него българските мюсюлмани и мохамедани не следва да бъдат слагани като щитове между партиите, а да бъдат мостове за сътрудничество, защото тези хора са гаранцията за етническия мир. Надявам се, че няма да ни подслушвате, това е добронамерен разговор, обърна се той към журналистите.

Запитан дали би разговарял на кафе и със Сергей Станишев, Борисов каза, че това се е случвало много пъти в Бояна. /БГНЕС

Кърджали / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби