Ако спечели вота, Ердоган ще превърне Турция в полицейска държава

loading...

Съществуват политически индикации, предизвикани от забележки на премиера Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, че ако спечелят изборите на 30 март, в страната ще има повече деспотизъм в рамките на "напредничава демокрация", е мнението на Барак Килич в "Тудей`с заман".

Ясно е за всеки, който следи от близко политическите и социални събития в Турция, че изборите на 30 март ще бъдат много повече от местни и че те ще доведат до редица последствия за политически партии, техните водачи, членове и за народа. Големият въпрос за ПСР, която предизвика гнева на много местни и чужди наблюдатели, както и на обикновените граждани е какво ще стори партията с множеството противоречиви и антидемократични действия, които са в действие в момента.

Едно от първите действия на партията, без съмнение действаща по заповед на премиера, е вероятната забрана на достъп до Facebook и YouTube. В интервю на 6 март Ердоган каза, че правителството обсъжда закриването на достъпа до двете информационни мрежи. Премиерът, който се бори с корупцията и скандала с подкупи, от които вече страда неговото правителство от ПСР, е на мнение, че забраната на тези сайтове в интернет ще сложи край на изтичането в социалните медии на информация, която вече е смутила правителството.

При стъпка, която предизвика осъждане и в страната, и в чужбина, правителството на ПСР вече блокира достъпа до Twitter. Властта цитира три съдебни решения като основание за забраната, но скоро се оказа, че нито един турски съд не е постановил блокирането и забраната на Twitter. Много хора свързват прочулото се действие на властта с появата на записи, станали обществено достъпни чрез социалната медия след 17 декември и свързани с корупцията и подкупите. Тези записи разкриха ролята на някои членове на правителството, свързани с корупцията и други форми на простъпки. Наблюдателите са загрижени, че евентуалното спиране на YouTube и Facebook, което може да последва действията срещу Twitter, ще да превърне Турция в държава, подобна на Китай, Иран или Северна Корея, където социалните медии са стриктно контролирани от властта.

След местните избори на 30 март ПСР планира да внесе в парламента проектозакон, който засяга националната разузнавателна служба /MİT/ . Проектозаконът вече беше внесен в парламента през февруари, но по-късно беше оттеглен в резултат на силната съпротива на опозицията срещу съдържанието му. Опозицията е против извънредните правомощия, които документът би дал на MİT, включително правото за подслушване и имунитет пред съдебните власти на нейните служители. Ако бъде одобрен от парламента, законът ще предвижда затвор до 12 г. за всеки, който огласи в обществото секретни документи на MİT. Тази крачка цели да сдържа журналистите от разгласяване на секретни документи. Критиците на проектозакона твърдят, че документът ще превърне Турция в "държава на разузнаването и ще осигури правна защита на премиера Ердоган, който самият се бори с разследването на корупцията от 17 декември 2013 г." В допълнение – ако проектозаконът бъде приет, MİT ще получи неограничен достъп до архивите и данните на всички министерства и ще може да събира информация от всякакъв род за всеки турски гражданин. От частните компании се иска да предават данни за клиентите си, когато им бъдат поискани. Законът ще позволи да изпълнява и в чужбина операции срещу евентуални за държавата, както и да се записват разговори зад граница – разрешението ще бъде давано от заместник-шеф на службата.

Вотът от 30 март може би ще бъде последван от обявяване на автономия на кюрдите. Селахаттин Демирташ, лидер на прокюрдската Партия на мира и демокрацията /BDP/ обяви в средата на февруари, че ще обяви автономност на кюрдите в югоизточните райони на страната след изборите. Тази декларация може да бъде последвана от освобождаването от затвора на Абдуллах Йоджалан, затвореният водач на терористичната Кюрдска работническа партия /PKK/. Заместник-шефът на BDP Первин Булдан каза публично, че Йоджалан ще получи свобода през 20145 г.

От началото на скандала с корупцията и подкупите на 17 декември премиерът Реджеп Ердоган многократно е заплашвал да разпореди "операция" срещу някои граждански социални организации и бизнес групи, които издигнаха искания премиерът и неговото правителство да бъдат държани отговорни заради нередните дела. Министър-председателят каза, че прокурорите в момента разработват "операция" и че след 30 март ще има редица разследвания. Евентуалната "операция" най-вероятно първо ще вземе на мушка движението Hizmet, вдъхновено от турския ислямски учен Фетуллах Гюлен. След започването на разследването на корупцията, Ердоган бързо поиска извършване на проверка на т. нар. паралелна държава, маскирано обвинение срещу движението Hizmet. Той подчерта, че банда се е самонастанила в турската държава в опит да свали от власт неговото правителство на ПСР. В същото време достатъчно странно е, че докато изисква многократно проверка на Hizmet , премиерът нито веднъж не показа дори и късче доказателство , което да намеква за съществуването на паралелна държава или банда, загнездила се в държавата.

В някои от последните си речи Ердоган отправя закана за "акция" срещу Турската асоциация на индустриалците и бизнесмените /TÜSİAD/, Турската конфедерация на бизнесмените и индустриалците /TUSKON/ и медийната група Doğan, които критикуват премиера и неговото правителство във връзка с твърденията за корупция и подкупи. Под "акцията" премиерът вероятно има предвид да накаже с данъчни проверки и сериозни финансови глоби тези организации и делови групи за тяхната позиция срещу ПСР.

При такъв опит премиерът, подкрепян от проправителствени медии, взе на мушка банката Asya, водещ турски трезор, свързан с движението Hizmet, малко след началото на операцията на 17 декември. Има твърдения, че банката е спечелила от увеличаване стойността на американския долар в момента, когато обществено достояние стават разследването на корупционните скандали, което се отразява на турския пазар. Според твърденията банката била спечелила 2 млрд. долара с поръчването на големи суми американска валута преди операцията срещу корупцията. Банката отрича обвиненията и заведе дело срещу изфабрикувалите ги. Наблюдатели на случая твърдят, че трезорът би трябвало да е поръчал 34 млрд. долара, за да реализира печалба от 2 млрд. Само че по това време банката разполага с 15 млрд. долара, което показва, че обвиненията срещу нея са безпочвени.

На последно място, но не по значение е предположението, че ПСР се очаква да затвори училищата и общежитията, управлявани от близки до движението Hizmet бизнесмени след 30 март. Ердоган е предупредил изрично симпатизанти на ПСР на митинги, да не пращат децата си в такива училища. В допълнение министерство на образованието, е провело ред запитвания сред учениците и учителите в свързаните с Hizmet училища в страната за начина, по който оценяват правителството и официалните лица. Много хора сравняват тези интервюта със "стаите за убеждаване" в периода на преврата от 28 февруари 1997 г. /БГНЕС

Анкара / Турция

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби