Петчасов дебат по искания вот на недоверие за сигурността - ОБОБЩЕНИЕ

loading...

Близо пет часа народните представители дебатираха политиката на правителството в сектор "Сигурност" заради внесения от ГЕРБ вот на недоверие, а гласуването ще се проведе в началото на пленарното заседание в сряда, предаде репортер на БГНЕС.

Вносителите на вота смятат, че правителството не се справя в борбата с контрабандата и с решаването на проблемите на бежанците и че се е провалило с реформата в сектор "Сигурност". Според опозицията налице е успешен опит специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси. Те внесоха третия си вот на недоверие с ясното съзнание, че е на практика невъзможно той да успее.

Като цяло дебатът беше вял, три от партиите предварително обявиха, че няма да го подкрепят. Почти целият кабинет беше в НС, но говориха главно Цветлин Йовчев и Ангел Найденов. Чуха се множество разнопосочни изказвания и не едно и друго изброяване на статистика, показваща ефективността на правоохранителните органи по време на това и на предишното правителство.

Още в първия ден, когато вотът бе внесен, от пръв поглед той ми се стори самокритика, като чух дебатите и изчетох внимателно мотивите, установих, че съм абсолютно прав. Не чух фактите да подкрепят твърденията. Така премиерът Пламен Орешарски обобщи дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие за сектор "Сигурност". Външният поглед винаги е бил добър коректив, обърна се Орешарски към един от вносителите на вота Веселин Вучков. Премиерът завърши изказването си с думите: "Когато попитали Хегел: г-н Хегел фактите не потвърждават вашите изводи, той шеговито отговори, жалко за фактите. Така че аз не чух факти, които да подкрепят твърденията".

Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък коментира, че при предишното управление е бил важен пиарът, а не сигурността на хората. "Това, което заварихме е дебалансирана система с концентрация на власт в ръцете на министъра на вътрешните работи. И това мотивира промените, които бяха извършени в сектора за сигурност. Имаше пълен политически контрол върху подслушването на мобилни и фиксирани телефони. Нещата са още по-тревожни предвид факта, че ръководни служители включително министърът на вътрешните работи са обвиняеми за незаконно подслушване. Бившият министър многократно е обвиняван и за други нарушения по Закона за защита на класифицираната информация", каза още Йовчев.

Борбата с битовата престъпност е наш приоритет и полагаме усилия да помогнем на хората, подхвана той актуалната тема. Йовчев цитира статистика за разкриваемостта на престъпленията за миналата година и заяви на базата на цифрите, че разкриваемостта се е повишила през втората половина на 2013 г. с 9%. Считаме, че имаме възможност с различно отношение МВР да се справи с проблема, подчерта Йовчев.

"Исканият вот на недоверие е не просто неуместен, той е несъстоятелен. Той говори за несериозен подход по темата за несигурността и с основание би бил отхвърлен", коментира днес от парламентарната трибуна министърът на отбраната Ангел Найденов. Все още са живи спомените от дейността на студията "МВР pictures", заяви той. Ангелов попита защо именно ГЕРБ повдигат тази тема, при положение, че по време на тяхното управление авиационните средства бяха използвани като таксита, военните кораби бяха "слепи и глухи" военни кораби, а униформите бяха"втора ръка". "Партията, която харчеше десетки милиони и слушаше хиляди, превръщайки службите в гигантско ухо, да повдига темата, звучи абсурдно. Ако прибавим, че МВР беше използвано като инструмент да се отнема бизнес, абсурдът е още по-видим", коментира той.

Депутатите от КБ, ДПС и Атака бойкотираха бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов днес, когато той се запъти към парламентарната трибуна за изказване, те излязоха от пленарна зала в края на речта му, когато той призова за оставка, а колегите му от ПГ извадиха листове А4, на които също пишеше "оставка".

Направил съм си труда да дам конкретни цифри, които няма как да бъдат оборени, започна Цветанов изказването си. Ще започна с реформите в МВР, които бяха подкрепяни от ЕК, още от началото на нашия мандат, посочи той. И направи дълго изложение в цифри. Към 2010 г. приключените производства извън законоустановения срок са 4200, а през 2012 г. стигнахме до 233 неприключени производства, каза той. Според него това е растяща тенденция за подобряване на работата на МВР. Той говори и за статута на служителите на МВР, за увеличение на заплащането им , както за чистачката, така и за ръководния състав, което през различните години е общо с 90 лева. Неговата оценка е,че при СРС-тата има намаление като брой – през 2010 г. използваните СРС-та са били 5763, през 2012 г. – 5030.

Превърнахте МВР в институция, която изгуби доверие, обърна се Цветанов към управляващите. Нека да призовем за една оставка, заключи той, аплодиран от депутатите на ГЕРБ.

Реформата на ДАНС от юни миналата година олицетвори безпощадно една порочна политика, че задкулисен кръг от лица решават да постигнат своя конкретна цел, подчинявайки цели парламентарни групи. Заради назначаването на ръководител на секретна служба, площадите на България се изпълниха с изключително недоволни български граждани, върху това трябва да се замислим, коментира депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Промените са били алиби за постигане на някакъв задкулисен необществен интерес, подчерта Вучков.

Нима полицейското насилие, подслушването не са най-често срещаните характеристики на мандата на ГЕРБ? Това попита от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. ГЕРБ организираха зрелищни акции, заради което има осъдителна присъда към България, добави той. "Контрабандата и битовата престъпност са проблем на ГЕРБ. Правителството за няколко месеца направи повече, отколкото ГЕРБ за 4 години", обясни Атанас Мерджанов. "След като първият вот на недоверие беше ненавременен, вторият – неоснователен, логично е третият да е неадекватен", каза депутатът. Според колегата му от левицата Димитър Дъбов ГЕРБ се държат като крадец, който вика "Дръжте крадеца". "Правителството полага усилия за преодоляване на слабостите в сектора. Има още какво да се направи. Предприети са конкретни мерки за укрепване на разузнавателните служби", подчерта той.

"Даде се гаранция, че МВР няма да се използва за политически и партийни поръчки. Повишава се доверието на хората към МВР", каза депутатът от ДПС Камен Костадинов при дебатите по вота. "Реформата в сектор "Сигурност" е поставена на здрава основа и се извършва в правилната посока. Вследствие на предприетите реформи на един служители на МВР се падат по 2,6 сътрудника", подчерта той.

БГНЕС припомня, че на 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби