Станишев: Президентът играе политическа роля

loading...

Президентът започва да играе политическа роля, а предложеният от него референдум за деня на евроизборите е евтин политически трик. Това каза пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев.

Освен това председателят на ПЕС се възмути и от внесения от ГЕРБ вот на недоверие, който атакува политиката на кабинета "Орешарски" в сектор "Сигурност". По думите на Станишев е недопустимо бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да раздава морални оценки.

Макар с нежелание, лидерът на левицата коментира и проекта на Георги Първанов АБВ. "За АБВ всичко, което е необходимо да се каже, се каза", констатира Станишев. "Минаха близо 300 общински конференции, на които издигаха нашите кандидати за евролистата и няма конференция, която да не е заела позиция по тази нова политическа формация", поясни той. "Ясно е, че късането на гласове от левицата обслужва ГЕРБ и всички останали красиви приказки и целофани няма как да замъглят този прост факт. Затова реакцията е толкова емоционална, но и мъдра и сдържана", обясни Станишев.

По думите му никой не може да прави хората на будали вечно. Той е категоричен, че още при инициирането на АБВ Първанов е имал ясни политически намерения. "Това е замислено като конкурентен на БСП проект", каза Станишев и призна, че на среща през 2012 г. президентът му е казал да ходи в Европарламента, тъй като самият Първанов искал да се занимава с партията.

Станишев за пореден път декларира убедеността на Столетницата, че прави нещо полезно за страната, подкрепяйки кабинета "Орешарски". По думите му било безотговорно необмислено и бързо да се стартира "забатачен" проект като "Белене". "Бойко Борисов изгони инвеститора", каза Станишев. Според него това правителство изпълнява своята програма, която се основава на предизборната програма на БСП. Освен това се отчита, похвали се лидерът на "червените".

"Плоският данък по същество вече е резервиран. Това го предложи БСП по време на дискусиите с правителството по бюджета. Нямаме съгласие с ДПС за въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Направихме тази много важна стъпка – става дума за стотици хиляди български граждани, на които данъкът ще бъде върнат", каза Станишев и поясни, че става дума за по около 300 лева на човек.

Според него БСП и ДПС нямат нужда от коалиционно споразумение. При формирането на Тройната коалиция през 2005 г. имало такова, но в него нямало нищо кой знае колко съществено, освен че министерските постове били разпределени по схемата 8-5-3. "Хората отхвърлиха този модел на управление. България има нужда от експертно правителство", твърди Станишев.

На въпрос защо съпругата му Моника Станишева върна европари по спорен проект, лидерът на БСП уточни, че в 2 писма Европарламентът се произнесъл ясно по казуса. "Проведена е прозрачна процедура, този проект е оценен като един от най-добрите. Във второто писмо пише, че няма конфликт на интереси. Живеем в ненормална среда, в политически изкривена среда, където всяка лъжа може да се използва", заяви Станишев, според когото жена му е върнала парите, за да избегне спекулации. Иначе тя е майка на 4 деца, едното от които е болно, и нямала време и желание да се занимава с политика, увери Станишев. "Смешно и обидно е да правя хората на луди", каза той. /БГНЕС

 

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби