НАЙ-ОТКАЧЕНИТЕ ДИКТАТОРИ: Сапармурад Ниязов и неговите невиждани мегаломански проекти!

Сапармурад Ниязов е лидер на Туркменистан от 1985 до смъртта си през 2006. Той наистина променя облика на държавата и показва на света какво се нарича култ към личността! Ниязов е самовлюбен нарцисит, който наистина вярва, че е бог за народа си, и изисква съответното отношение. Една от знаковите постъпки на ексцентричния президент е да преименува имената на месеците с имената на неговите роднини. Неговият баща е загинал на фронта по време на втората световна война, а остатъка от семейството му загиват през унищожително земетресение, което сравнява столицата Ашхабат през 1948г. Сапармурад е израстнал в сиропиталища. Също така сменя името на думата "хляб" с името на покойната си майка!

Ниязов постепенно се отървава от опозицията, след като би вкарва в затвора по-скалъпени обвинения, други праща в изгнание. Някои от най-върлите му противници просто изчезват.

Диктаторът забранява балета и операта. Глезотийки като радиото в колата или кареокито на сватби стават абсолютно незаконни! След сърдечна операция причинена от тютюнопушене, Ниязов забранява на всички свои министри да пушат, както и въвежда забрана за пушене на публични места през 1996г.

Президентът използва огромното богатство от петрол на Туркменистан, за да започне масирана строителна кампания за "облагородяването" на страната, която включва нечувани монументални проекти, които да символизират абсолютната му власт. Негови златни статуи красят всяко кътче на Туркменистан. Пълни гигантско изкуствено езеро в пустинята Кара Кум и засажда огромна гора от кипариси, за да промени пустинния климат! Изгражда дворец от лед на пустинния климат пред столицата /който се топи почти моментално/, ски курорт и гигантска пирамида.

Златните статуи на президента, които доминират пейзажа във всеки град в Туркменистан

Строи и най-голямата джамия в Азия!

Може би най-запомнящото се творение на самовлюбения диктатор е гигантска структура с неговата златна статуя, която се върти, така че вожда винаги да е обърнат към слънцето.

Неговият дворец е нещо невиждано! Има градини, спа центрове, минерални басейни. Има даже и ветеринарна клиника, която да се грижи за екзотичните животни, които живеят в градините. Неговият любим кон си има отделна огромна позлатена конюшня.

Президентският дворец на Сапармурад Ниязов

Известният като Туркменбаши /Бащата на нацията/ срива икономиката на богатата на природни ресурси държава и населението гладува. Въпреки това неговата пропаганда работи и той е смятан за бог. Издава своя религиозна доктрина, която трябва да се изучава наравно с корана. Има безброй опити за неговото покушение. Умира през 2006г от инфаркт, но има сериозни съмнения, че е бил отровен…

Днес нещата в Туркменистан се нормализират, след като големите петролни гиганти се възползват от апетитните залежи, и в хазната се наливат приходи. Но когато човек погледне монументите на Низайов, той осъзнава, че това е човек, който си е направил ужасна шега с един цял народ.

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби