Населението на България се топи със скорост 9 човека на час

loading...

Демографи алармират за проблема, а българските власти са заети с политически игри и периодични избори, пише "Комсолская правда"

Български учени алармират, че населението намалява с рекордно темпо. Според прогнозите на ООН, до 2050 г. бнацията ще намалее с близо 2 милиона. Българите ще останат малко повече от 5 млн. В допълнение, сред оцелелите повече от половината не са българи, а от етнически малцинства, особено роми. Все по-често се чуват гласове, че България е в процес на трета национална катастрофа, пише "Комсолская правда".

"В основата на демографската катастрофа, която преминава през България, лежат алчността и невежеството на властите и представителите на бизнеса, съчетани с разпространението на корупцията", казва Божидар Арсов Арсов от Института за социални изследвания към КНСБ. Той коментира, че от проблема не се интересува нито властта, нито бизнеса.

Той дава следните цифри: В 80% от територията на България няма население, като в последното десетиление за обезлюдени 181 селища. Освен това има още 1120 места, където живеят до 50 души и в скоро време и те ще изчезнат от картата на България. Към тази група стремително са се насочили и селищата с население до 100 човека.

Заедно с демографската катастрофа в България сериозен проблем са многото ромски гета, където населението се разраства изключително бързо. Ръстът на ромското население е толкова бърз, че в рамките на няколко десетилетия българите ще бъдат етническо малцинство в страната. 

Вече, в България има два паралелни свята - светът на българите и този на циганите.

Тези два слоя от обществото не се смесват, с изключение на сблъсъци между българи и роми, които в последно време стават все по чести. Българските медии не са склонни да се фокусират върху тези факти, страхувайки се от обвинения на нетолерантност от страна на Брюксел. Въпреки това, мълчанието изостря още повече проблемът, пише руското издание.

Докато социолози и демографи алармират, българските власти са заети с техните политически игри и периодични избори. Те не искат да знаят каква е ситуацията с циганизацията на страната през следващите години, а процесът може да излезе извън контрол./big5

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби