Кризата в Украйна удари българския износ

loading...

Данните на националната статистика за първите месеци на 2014-та година показват, че износът ни за страни от ЕС е намалял с 3%, а този за трети страни е намалял с повече от 15%.

Спадът в износа се дължи главно на кризата в Украйна. Експортът за там годишно доближава 800 милиона лева, а сега е паднал наполовина. Най-тежко засегнати са в машиностроенето. В едно предприятие за мотокари и електрокари работата е секнала рязко, съобщи бТВ.

"До март месец сме си работили на пълно работно време. Сега просто ситуацията явно го изисква. Не са поръчките в такъв размер, какъвто бяха", казва служителят Димитрийка Дочкова.

Неспокойната ситуация удря дори транспортните фирми, които заобикалят страната, за да пренасят стоки към околните държави и оскъпяват износа с 400 лева на камион.

"Много логистични фирми отказват да возят в Украйна, имаме даже 3 случая на откраднати камиони с алкохолни напитки и вина", казва Пламен Грозданов от Съюз "Произведено в България".

На практика има държави, с които България напълно е прекратила търговските си взаимоотношения. Има и отличници като козметичната индустрия. Едно козметично предприятие има 10% ръст на износа си за последните месеци. 2/3 от продукцията отива навън. Българската козметика за лице, баня и зъбна хигиена се продава най-добре на руския пазар, съседните на България страни и Западна Европа.

Непостоянството съпътства износа ни от години. Големите губещи са винопроизводителите - например през 1996 г. само за страните от Бенелюкс и Англия сме изнесли 56 млн. бутилки, а днес целият ни износ е около 21 милиона. Миналата година сме изнесли самолетно гориво за над 1 милиард долара за Гибралтар, а сега - 0.

"По-неприятното е, че ние няма какво повече да предложим на външния свят. Каквото можем, изнасяме. Просто не се произвежда, за да изнасяме повече", обясни Веселин Илиев от Българската стопанска камара.

В същото време вносът на България от Европейския съюз нараства с 12% и вече надхвърля 2 милиарда и 300 милиона лева.

Има все пак и сектори, в които България е номер 1 - например първи сме в света по износ на смлени семена за зърнени храни, втори сме по износ на консервирани череши, също втори сме по износ на патешко месо и патешки дроб. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби