Петър Кичашки: За демокрацията в Розово и следовниците на Апостола в Крън

loading...

"Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък.

На 24.04.2014 г. на територията на селото бяха настанени 17 сирийски граждани. Това доведе до спонтанна реакция от страна на населението, което събирайки се пред имота, в който са настанени бежанците, изразиха своя протест и негодувание от факта за новозаселилите се. За кратко време бяха събрани множество подписи от жителите на селото против настаняването на бежанците на територията на нашето село."

Думите са на кмета на с. Розово, община Казанлък. Госпожа Теодора Георгиева (ГЕРБ). Една друга госпожа - Галина Стоянова (пак ГЕРБ), отказа пък да издаде на 17-те сирийски бежанци адресна регистрация. Въпреки че е длъжна. Искам отново да видим цитата обаче:

"Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък"

И отново:

"...е едно от най-чистите от етническа принадлежност села..."

И отново:

"...най-чистите от етническа принадлежност..."

"Чиста етническа принадлежност"! Терминът е като изваден от слово на Радован Караджич, човекът, който е главен виновник за етническото "прочистване" в Сребреница, а всъщност цитатът е избълван от избраник на партия, бореща се уж за европейското развитие на България. Една кметица, която явно се гордее и родее с "етническата чистота" на съселяните си. До толкова е повод за "гордост" "етническата чистота", че тази "гордост" се превръща в повод за омраза. Събират се хора, правят подписка, ходят да тормозят настанените 17 души в частна къща, показват им знаци, че ще ги застрелят. И като казвам "настанени", да не вземете да си помислите, че тези хора са били наложени насилствено в село Розово от държавата. Далеч не. Хората, както е редно в една демокрация с пазарна икономика, са си наели къща и имат всичките необходими документи. Кметът на Казанлък (ГЕРБ), кметът на Розово (ГЕРБ) и десетки съселяни водени от "чистата етническа принадлежност" обаче предпочитат да суспендират демокрацията за тези 17 сирийци, сред които има невръстни деца. Предпочитат да ги мразят.

"Да мразиш някого издържа по-дълго, отколкото да не го харесваш". Думите не са на Теодора Георгиева (ГЕРБ) от Розово. Не са и на някои селянин (по местоживеене) от униформено кафявото село Розово. Думите са на лидера на Националсоциалистическа германска работническа партия Адолф Хитлер. Видно е, че носещите кафяви униформи в нерозовото село Розово са едни прилежни последователи на Адолф Хитлер. Ако им го кажете обаче, ако нагледно им докажете, че с действията си всъщност стават следовници на най-големия кръволок, на човека, който потопи света в реки от кръв, на човека, който си постави за цел и почти успя да изтрие цял един народ от лицето на Земята, на човека, който е пряко отговорен за смъртта на десетки милиони... носещите кафяво в нерозовото село Розово ще ви нападнат с "аргумента" за "традиционната българска гостоприемност" и "толерантност". Ще ви обясняват как "те нямат против бежанците", но да са били някъде другаде, защо точно в тяхното село, те в това село всичките са "етнически чисти", нека идат другаде. Ще пратят "другаде" другите, които бягат от едно размирно "другаде", за да намерят друга съдба някъде другаде. Вечно други, вечно чужди, вечно гонени и винаги мразени. Нападани, обвинявани, обругавани. Други, ненужни, различни. И когато попаднат в демокрация като нашата... сигурно се усещат като в "демокрация" по Башар Асад, от която всъщност бягат.

Българската толерантност е като българската демокрация – ракиена. У нас мнозина са ракиени демократи. Поборници за демокрация, но когато са нарушени техните права. Блюстители на реда и справедливостта, но когато са засегнати техните интереси. Защитници на онеправданите, когато се иска да се пусне един СМС на стойност лев и двадесет в някое сълзливо телевизионно реалити. Натискаш "Изпрати" и си купуваш толерантност. Индулгенцията е изплатена, съвестта – приспана, а демокрацията е подложена като мушама върху масата, на която се редят ракии, салати и тежки приказки. Изпратените СМС-и, няколкото стограмки в търбуха и послушната демократична мушама дават всички основания на тъмния балкански субект да се тупне дваж-трижди в гърдите и да се обяви за "традиционно" или "пословично" толерантен, гостоприемен и въобще прекрасен, чуден, великодушен.

Ракиените следовници на хитлерова "демокрация", които носят кафяви униформи в безцветното Розово, слава Богу, не са единствените хора в тази държава. Там някъде в град Крън има една баба Идает, която е омесила две приказни питки и ги е занесла на настанените изгонени сирийци. Взела е малкото си насъщен залък и го е дала на нуждаещите се хора, които са гонени от химическите оръжия в родната си страна, за да попаднат под дулата на оръжията на омразата, предразсъдъците и "българската толерантност". Баба Идает е гостоприемна. Кафяводрешковците в Розово не са.

Истинското гостоприемство е на хората в Крън, на тези истински следовници на Апостола на свободата Васил Левски, които връщат надеждата ми у хората по нашите земи. Горд съм, че у нас има такива, за които заветът на Левски е жив. "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!", казва Апостола. И баба Идает го е чула.

Чули са го и другите истински родолюбиви българи, които отвориха обятията си за прокудените от родните земи бежанци. Докато има такива българи, има надежда за нас! Днес има истински демократи, апостоли, които следват завета на чл. 61 от Търновската конституция – "всякой роб от какъвто и пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия".

Именно заради тези истински демократи по нашите земи, трябва да има поемане на отговорност за кафяводрешковците в Розово. Политическата сила, която е издигнала и избрала поборниците за етническа чистота, трябва или да се дистанцира от тях, или да се саморазпусне. Нагледали сме се на политическото лицемерие на шетащи из Европа борци за европейско развитие на България, които допускат в редиците си следовници на най-антиевропейската, най-античовешката идеология за "чиста раса". От ГЕРБ трябва да понесат отговорността си, да посипят главата си с пепел и да се извинят. Да се извинят на всичките тези граждани, които не са съгласни с фалшивите гостоприемковци, с кафяводрешковите есесовци в псевдорозово. Да се извинят на всички, които са истински демократи, а не ракиени такива. Да се извинят на баба Идает и на следовниците на Апостола в Крън. Да се извинят на демократично мислещите хора у нас, които съм сигурен, че са мнозинство. Извинение трябва да има, иначе урокът не е научен. А, ако не е научен, село Розово ще залее с кафявите си униформи страната ни. Пък историята е доказала, че сме податливи на такива антидемократични влияния. Срещу това трябва да се борим, за да пребъде заветът на Апостола! /БГНЕС

------------

Петър Кичашки, водещ на предаването на "Таг" и активист на движението "Модерна България".

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби