Как БКП се бори срещу увлеченията на младите хора по „упадъчната западна мода”

loading...

По време на тоталитарната комунистическа държава БКП си вменява правото да решава еднолично всички въпроси, включително каква трябва да е модата, с какви дрехи трябва да се обличат хора, дали да бъдат с бради или мустаци, та до прическите.

Органът, който се грижи за „правилното” естетическо възпитание е Централния комитет на Българската комунистическа партия. Още през втората половина на 50-те години с утвърждаването на Тодор Живков на власт висшето партийно ръководство приема акция срещу т. нар. хулигани – жени, които носят къси поли, мъже с бради, млади хора, които танцуват западни танци. Мнозина от тях се оказват в концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч, създаден през 1959 г. със знанието на Политбюро на ЦК на БКП, където са „превъзпитавани” чрез тежък физически труд.

През 60-те и 70-те години тази политика на комунистическата партия продължава. Изпълнители на партийните решения са органите на репресивния на БКП в МВР. Сайтът desebg.com публикува онлайн един от документите, които показват как МВР е изпълнявало партийните „повели”.

Документът е от 1973 г. и представлява строго секретен обзор на изпълнението на решението на Секретариата на ЦК на БКП „за правилното естетическо възпитание на народа за преодоляване на увлеченията на някои млади хора по упадъчната западна мода”.

От него става ясно за мерките, предприети срещу „най-отявлените привърженици на извращенията в модата”.

МВР признава някои свои грешки в резултат на престараването на служителите му, изразяващи се в ненужна грубост, изземване на лични паспорти, талони на водачи на моторни превозни средства и принудително отвеждане на младежи с дълги коси в „дежурни” бръснарски салони, където са привеждани насила в „приличен” вид.

Тези действия водят до протест на граждани и се налага ръководството на МВР отново да „разяснява” решението на Секретариата на ЦК на БКП, за да може служителите на вътрешното министерство да вникнат в „неговия дълбок смисъл и дух”.

След това органите на МВР отново подновяват работата си против „увлеченията в модата”, предимно срещу хора, които определя като „престъпен контингент”, „нарушителите на обществения ред”, „водещите неморален живот”, „празноскитащите и други антиобществени елементи, включително и укриващи се лица”.

Вижте документа тук!

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, 2011 г.

Автор: Христо Христов

Източник: dese-bg.com

Снимка: lostbulgaria.com.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби