Мощно земетресение в Румъния разлюля България!

loading...

Според данни на Европейския сеизмологичен център трус с магнитуд 5,5 по Рихтер е регистриран в Румъния, Вранча в 21.14 ч. вчера вечерта, съобщи "Фокус". 

Граждани от Варна и Русе съобщават, че са усетили труса. В морския град земетресението е продължило около 10 секунди. В Русе е усетен лек трус около 21.20 ч., а хората са излезли от домовете си заради опасения за вторични земетресения. Хора са усетили разлюляване и в Плевен, Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Пазарджик, Горна Оряховица, Разград.

Земетресението беше усетено и в Добрич, особено силно по високите етажи на жилищните блокове, при това трусът беше доста продължителен. Към момента от Областния съвет за сигурност все още нямат никаква конкретна информация, съобщава Дарик.

Земетресението бе силно усетено и в Търговище. Много от живеещите по високите етажи на жилищни блокове наизлязаха притеснени пред входовете и по улиците на града. Хората се страхуват от вторичен трус и въпреки студеното време не се прибират по домовете си. Според очевидци трусът е продължил около 20 секунди. Засега няма данни за материални щети в региона.

В София земетресението е усетено по високите етажи. 

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН съобщиха, че земетресението е усетено в цяла България, като по-силно е било в Северна България, а в Южна е усетено само по високите етажи. Очакват се повторни трусове, предупредиха сеизмолозите.

5 вторични труса са регистрирани на територията на Североизточна България след земетресението в Румъния. Tова съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Най-високият е бил с магнитуд 3 по скалата на Рихтер. Останалите трусове са с по-нисък магнитуд – 2,1 по скалата на Рихтер. Последният трус е бил към 5 часа и е бил с магнитуд 2 по скалата на Рихтер.

Земетресение във Вранча с магнитуд 5.4 по Рихтер е било на дълбочина 40 км. Епицентърът му бил на 19 км северно от град Фокшан, който се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова, на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби