АФП: „За съжаление ситуацията в България няма да се подобри“

loading...

Магистратурата по икономика на 26-годишната Румяна Ганева не и помага особено в работата й като телефонистка в софийски кол-център и тя обмисля да емигрира. “За тази работа не ми е нужна диплома” огорчено казва младата жена докато планира следващата си магистратура, този път в Англия. За да финансира поредната академична квалификация на младата българка, нейната баба ще си продаде апартамента в столицата.

Ганева става част от преселението на най-умните и перспективни млади хора, които напускат България, държава със застаряващо население, пише АФП.

Поручване на КТ "Подкрепа" показва, че всяка година в ЕС емигрират между 20 - 25 000 българи на възраст между 25 и 39. Тенденцията е емигрантите да стават все по-млади.

“Повечето наши вишисти нямат търпение да си вземат дипломите и заминат за Европа, казва Гинка Славчева, учителка в една от елитните софийски гимназии. Тези които следват в чужбина често остават там, защото знаят за перспективата от заплата от 500 евро в родината си, отбелязва преподавателката.

Въпрекиче 6 години след присъединяването си България е най-бедната еврочленка, нейните граждани остават едни от най-големите еврооптимисти.

И други аспекти на живота, освен ниските доходи правят оставането на младите по- трудно. Христо Михайлов, който се завърна в родината си след като е завършил право във Франция и сега работи в правна кантора в София споделя, че изпитва трудности да се приспособи пак към културата на страната. Парите и арогантността са възхвалявани и дребната корупция /подкупи за доктори или полицаи/ е част от всекидневния живот, казва той.

След масовите протести и оставката на правителството през февруари не е ясно дали новият кабинет /ако въобще такъв ще може да се формира/ ще се справи с проблемите на държавата, отбелязва АФП.

Отровен коктейл за икономиката

Данните показват, че масовата емиграция на квалифицирана работна ръка води до недостиг на кадри в ключови сектори като здравеопазване и инженерство. Дори неквалифицираните работници заминават за Европа, където търсят препитание като строители, сервитьори или болногледачи – най-често в Германия, Англия, Гърция и Италия.

След падането на комунизма през 1989 около 1,5 милиона българи са емигрирали, намалявайки населението до 7,3 милиона през 2012 /по данни на НСИ/. Комбинирано със сериозните пропуски в образователните програмите на ВУЗ-овете това създава своеобразен “отровен коктейл”, смята Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара. Университетите подготвят все по-малко инженери и тесни специалисти и компаниите не могат да намерят квалифицирана работна ръка. В резултат безработицата при хората под 30 г. достига 38% по данни на БСК.

Нивото на неграмотност, особено сред ромите, е крайно тревожно. По данни на Световната банка, ромите ще формират 23% от трудоспособното население в страната през 2020. Същевременно изселването на квалифицирани работници застрашава пенсионната система, която вече се сблъсква с тежки финансови проблеми.

През 1990 на 21.6 % от населението предстои влизане във трудоспособна възраст и 22,9% излизат в пенсия. През 2012 процентите са 14,4% преди трудоспособна възраст и 23,8 пенсионери, сравнява АФП.

За съжаление прогнозите са, че ситуацията няма да се подобри

“Източването на мозъци и емиграцията на по-неквалифицирани млади хора към Европа ще продължи”, прогнозира Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания.”Трябва да минат десетилетия преди българската икономика и общество да могат да предложат нормални условия за работа и живот за младите хора” предупреждава Минчев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби