Facebook купува WhatsApp за 19 милиарда долара

loading...

Гигантът Facebook се договори с основеателите на WhatsApp да придобие нашумялата фирма за регордната сума от 19 милиарда щатски долара. Основателят на най-голямата социална ще може да си отдъхне, сливайки се с един от сериозните му конкуренти. WhatsApp е мобилно приложение за инстантни съобщения, което обедиява над 450 милиона потребители с тенденция да достигне милиард потребители в следващите 2 години. До вчера приложението беше най голямата заплаха за първенеца Facebook но с предстоящата сделка социалната мрежа ще бетонира своите позиции.

Шефът на Facebook, Марк Зукърбърг заяви, че двете обединени компании ще работят заедно в името на един по-отворен и комуникативен свят. Зукърбърг и Ян Куум (украинският основател на WhatsApp) се познават от години но са започнали преговори по сливането на корпорациите си едва преди 12 дни. Самият Куум казва, че е много развълнуван и няма търпение да стане част от мега мрежата Facebook.

Двамата бизнесмени се договориха за цена от 19 милиарда долара, като 4 милиарда ще бъдат платени по банков път, 12 милиарда в акции на Facebook и 3 милиарда в акции за служителите и малките акционери на WhatsApp.

Марк Зукърбърг пояснява, че ще остави закупената фирма да фунционира както досега без да променя структурата и. По същия начин Facebook постъпи и с Instagram, която през 2012г. закупиха за 1 милиард долара.

Рекордната сума за сливането засенчва всички останали сделки досега. За сравнение, Google предложи 1 милиард за WhatsApp миналата година но едногодишното търпение на на Ян Куум и партньорите му ще се отплати доста щедро.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби