Проф. Константинов вцепени Борисов: Ако ГЕРБ загуби президентските избори, тръгва по наклонената

loading...

Международната ситуация е тежка и българинът иска да види за президент „баща“, а не „майка“, българска Жана д'Арк няма. Ген. Радев е „тежка артилерия“, ГЕРБ не може да излиза срещу него с „леко стрелково оръжие“.

- Тръгна ли с пълна пара кандидат-президентската кампания, проф. Константинов?

- Не, не е, защото основната политическа сила не си е представила кандидата. 

- Засега на терена имаме трима кандидат-президенти: ген. Румен Радев, кандидат на БСП и на АБВ, Красимир Каракачанов, кандидат на патриотите и Жорж Ганчев, независим, нали така?

- Да, имаме трима кандидати, един от който най-вероятно ще отиде на балотаж, но не знаем кой ще е кандидатът на основната политическа сила. Но пък така на о.р. ген. Радев му е много комфортно, защото той може да си говори разни работи и срещу него няма опонент. 

- Преди два дни призовахте "ГЕРБ да не се офлянкват с кандидатурата си", защото дават преднина на БСП. ГЕРБ вече опасно ли закъснява?

- Не бих казал, че закъснението е опасно, но закъснение явно има. Но от друга страна, те така или иначе бяха казали, че ще представят кандидата си в началото на септември, така че по отношение на собствения си график, нямат закъснение. Освен това искам да припомня, че точно преди 5 години г-н Плевнелиев беше представен като кандидат на ГЕРБ на 4 септември и то при условие, че изборите тогава бяха на 23 октомври, две седмици по-рано, отколкото сега. В този смисъл, да, има закъснение, но то в никакъв смисъл не е фатално. 

- Кое ще бъде това добре познато за публичното пространство лице, член на ГЕРБ, обединител на нацията? Така изглежда профилът на кандидата по изказванията на основни фигури на ГЕРБ.

-Както ги изброихте тези качества, лицето остава едно. 

- Бойко Борисов?

- Но самият Борисов още не е взел окончателно решение. Това е едно отговорно и трудно решение, аз го разбирам. Трябва да разсъждаваме по такъв начин – не дали на един човек му се иска или не му се иска да е кандидат за президент, а кого може да изправи ГЕРБ срещу о.р. ген. Радев и да победи о.р. ген. Радев. Лицето, което ГЕРБ ще издигне, трябва да победи Радев. Това е простият въпрос. Ако те намерят човек, който може да победи Радев, да го издигат, но аз не виждам толкова много хора в техните редици. Има опасност около Радев да се обединят не само левите сили, но и патриотични сили, всички, които са недоволни от ГЕРБ. 

- Не подценявате ли Красимир Каракачанов като човек, който може да стигне до балотаж?

- Г-н Каракачанов е добра кандидатура, но не виждам как трима души ще стигнат до балотаж. Един единствен път в историята на президентските избори в България патриотична кандидатура, с цялата условност на това понятие, е стигала до балотаж. Това беше през 2006 г., когато до втори тур стигна представителят на „Атака“ г-н Волен Сидеров. Във всички останали президентски избора на балотаж са отивали представители на левицата и на десницата. Така беше през 1992 г., 1996 г., 2001 г. и през 2011 г. т. е. от пет избора един единствен път несистемен играч е влизал в балотажа. Във всички останали случаи имаме левица срещу десница и аз мисля, че това ще се повтори и сега. 

- Има ли вероятност кметът на Бургас Димитър Николов да бъде кандидатът на ГЕРБ, май само той не е отказал от по-известните фигури на управляващата партия?

- Г-н Николов е един прекрасен кмет. Мисля че е рекордьор, избран е с най-голямо мнозинство на първи тур като кмет – 84%. за Бургас той е върхът, но това не му дава автоматично национална разпознаваемост, така че представяйки се много добре на местно ниво, може да не се представи така добре на национално. Няма гаранция, че той ще повтори този успех на по-широк терен. 

- Как ви изглежда фактът, че ГЕРБ не са дали оценка на мандата на г-н Росен Плевнелиев?

- Имаше оценка, не толкова категорична, но положителна оценка на мандата на г-н Плевнелиев беше дадена. Въпросът е деликатен. Г-н Плевнелиев е недолюбван от голяма част от българското общество – има носталгия по социализма, има русофилство сред голяма част от българте. Тези хора няма как да харесват г-н Плевнелиев. А тези хора не са малка част от българското общество. Според мен това е причината г-н Плевнелиев да не получи категорична оценка за своето президентство. Но аз все пак бих казал, че е добре да има известна балансираност във външната политика на България. Вижда се, че тази балансираност е необходима. 

- Представете си, че традиционната левица или десница не дадат оценка на мандата на свой президент. Медиите ще ги „разпънат на кръст“. Същото ще стане и, ако някоя от тези партии не даде убедителен отговор на въпроса защо не го кандидатира за втори мандат.

- Тук специално нещата поне формално са ясни. Г-н Плевнелиев каза, че се отказва по лични причини. Добре е този въпрос да го оставим – когато един човек каже „имам лични причини“, ние трябва да уважим неговото лично пространство. Смятам, че това беше достойна постъпка на г-н Плевнелиев да свали напрежението в т.нар. център – дясно пространство, защото сега ще бъде по-лесно на ГЕРБ да издигнат свой кандидат. 

- Изтърка ли се „тефлоновото покритие“ на ГЕРБ? Дали все още Бойко Борисов може да извади всяко „зайче“ от ръкава и да го сложи в креслото, което е харесал за него?

- Не, това не е възможно. То и никога не е било толкова лесно. Припомнете си резултата от 2011 г. От едната страна бяха г-н Плевнелиев и г-жа Попова, а от другата г-н Калфин и г-н Данаилов. Тогава разликата между тях беше под 6 процентни пункта и някъде към 160 000 гласа. Това не е убедителна победа на втори тур. ГЕРБ трябва изключително внимателно да си избере кандидата за президентските избори, защото загуби ли ги, тръгва по наклонената плоскост. След това ще изгуби парламентарните и т.н. Може да продължи да има най-много депутати, но да остане в опозиция, както беше през 2013 г. В ГЕРБ би трябвало добре да помнят тази сценка „всички срещу ГЕРБ“ и да знаят, че сега тя е не по-малко вероятна. Затова винаги трябва да се играе на макс, не може да си позволите да бягате разхлабено на финала. На финал се бяга на макс. 

- Възможно ли е ГЕРБ да не излъчи кандидат за президент? Така постъпи НДСВ през 2001 г., когато беше управляваща партия.

- Това за мен е нон сенс. ГЕРБ, партията, която е печелила десет поредни избора да не излъчи кандидат, е абдикация от властта! Не виждам начин това да се случи. Това е по-лошо, отколкото да загубиш изборите. ГЕРБ са си изработили имиджа на твърди електорални борци, които влизат в битка и я печелят. 

- А да издигнат гражданска фигура, въпреки досегашната практика и досегашните клетви възможно ли е?

- Възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. Това специално не противоречи на законите на физиката. Но когато оценяваме политическата ситуация, говорим за неща с висок шанс да се случат и за такива с нисък шанс. Големият шанс е ГЕРБ да извади тежката си артилерия. Това за мен е правилният ход в момента. Няма шанс ГЕРБ да извади граждански фигури, квази кандидати и т.н. Освен Бойко Борисов, ГЕРБ има няколко силни партийни кандидати. Но след като левицата извади тежката си артилерия, а ген. Радев е нещо много близко до понятието тежка артилерия, ГЕРБ няма право да излезе с „леко стрелково оръжие“. 

- Кой освен Бойко Борисов е такава „тежка артилерия“ в ГЕРБ?

- Прекрасен кандидат би бил г-н Дончев, но той самият вижда по друг начин своята политическа кариера. Разбирам го напълно. На г-н Дончев му е рано за президент, след пет или десет години би бил прекрасен кандидат, ако продължи така добре да се представя на всички постове, на които сме го виждали. Но сега той ръководи тази част от работата на правителството, която ръководи изборите и няма как да е кандидат. Имаше един период, когато добре стояха някои женски кандидатури. Г-жа Фандъкова беше такава кандидатура. Но нещата рязко се влошиха на международната сцена. Докато си говорим, г-н Путин провежда заседание на съвета за национална сигурност на Русия в Крим. А около Крим и Украйна се очаква рязко влошаване на обстановката в близките дни. Светът отива много бързо към тежък сблъсък. В такава обстановка българинът иска да види „баща“ на президентския пост, а не „майка“. 

- А Жана д'Арк?

- Жана д'Арк е във френската традиция, не е в българската. 

- Ние имаме Райна Княгиня?

- Но тя не беше шеф на въстанието, тя уши знамето. 

- Става за вицепрезидент.

- Да, вицепрезидентът може „да ушие знамето“. Но няма какво да се лъжем, светът навлиза в много тежка фаза и хората ще се чувстват много по-сигурни с мъж начело на държавата. Да отговаря на понятието главнокомандващ така, както българинът си го представя. 

- Как бихте коментирали събитията в лагера на Реформаторския блок? Там също се оглеждат за такава силна фигура. Ген. Съби Събев е един от възможните кандидати.

- Ген. Съби Събев е един достоен човек, но напълно непознат за публиката. Аз виждам смисъл в самостоятелното явяване на Реформаторския блок единствено, ако те желаят да се преброят. Това е разбираемо желание. За мен беше естествено форматът Европейска народна партия да стартира от началото заедно. Аз не виждам какъв е смисълът ГЕРБ, СДС, ДСБ и някои малки партии да бъдат членове на Европейската народна партия в Европейския парламент, а да играят един срещу друг. Това е абсурд, в другите държави такова нещо не се случва. Но това вероятно ще се случи и затова аз смятам, че е правилната стратегия е на втория тур ръководителите на партиите от Реформаторския блок да призоват своите привърженици да гласуват за кандидата на ГЕРБ. Според мен със сигурност ще има балотаж. 

- Каква е ролята на фигурата на вицепрезидента? Възможно ли е, например, БСП с избора на вицепрезидент да зачертае този етапен успех, който постигна с избора на кандидат-президент в лицето на ген. Румен Радев?

- Кандидатурата на ген. Радев е кандидатура на АБВ, нека не се лъжем. Това не е кандидатура на г-жа Нинова, а е кандидатура н г-н Първанов, така че логичното сега е на г-н Радев да му се намери кандидат за вице, посочен или свързан с БСП./epicenter.bg,  Автор: Красина Кръстева

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби