Комари

 | 

 

 

Учени от университета в Принстън разкриха загадката защо комарите „хапят”. Агресията им спрямо хората е предизвикана от глобалното затопляне и урбанизацията, гласи публикация в списание „Current Biology”.

Categories:

 | 

 

 

С идването на лятото и увеличаването на броя на комарите все повече хора се питат дали те могат да пренасят коронавирус. Отговорът е не. Вирусът не е в състояние да се предава от комари. Тези заключения направиха учени от Италианския национален институт по здравеопазване (ISS), пише MedicalXpress. По време на изследването учените установили, че вирусът, предаден на насекомото чрез заразена кръв, не е способен на по-нататъшно възпроизвеждане и предаване.

Categories:

 | 

 

Очаква се пик на случаите на западнонилска треска, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев. Засега има 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишение на заболеваемостта.

Два пъти е по-малка вероятността да се разболеем от грип, ако използваме ваксина, допълни Кантарджиев пред БНТ, пише лупа.

Хубаво е, който има средства - да си купи някой от двата антивирусни препарата, които се продават, за 24 часа си здрав, коментира Кантарджиев.

Categories:

 | 

 

Oт 198 0г. до 2010 г. маларията е отнела живота на между 1,2 млн. и 2,7 млн. души всяка година. Според доклада на Световната здравна организация от 2017 г., тогава маларията е причинила смъртта на 435 000 души, като общият брой на заболелите в световен мащаб е бил 219 млн, пише лупа.

Тези данни сочат към един възможен извод – че маларията е убила повече хора, отколкото която и да е друга болест в историята.

Categories:

 | 

 

Западнонилска треска, пренасяна от обикновените комари, е голямата опасност за хората у нас през този летен сезон, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния институт по заразни и паразитни болести пред "Дарик", пише лупа.

По думите му през последните два месеца се наблюдава завишаване в броя на вирусните възпаления на централната нервна система. В същото време хората не трябва да се притесняват от тигровия комар, който макар и разпространен в южните черноморски курорти и в крайдунавските общини, не пренася тропически вирусни инфекции.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби