анализ

 | 

 

 

Треожни данни оповести Института за изследвания в образованието, базирани на изследването ПИЗА.

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко.

Близо 28% са учениците, които са посочили, че изобщо не четат за удоволствие.

Почти една трета от анкетираните - 33%, посочват, че предпочитат да четат книги на хартиен носител.

Categories:

 | 

 

Студен фронт минава през България и ще ни донесе сняг. Ще нахлува хладен въздух, но заедно с него и топъл, който е носител на валежите. Това обясни в сутрешния блок на bTV климатологът проф. Георги Рачев. В Родопите е възможно да натрупа съществена снежна покривка.

През следващите 15 дни обаче не се очакват сериозни валежи от сняг. Около 10-11 декември не се изключват леки превалявания.

Categories:

 | 

 

Виждал съм взрив на кислородна бутилка и разрушенията са невероятни. По-скоро кислородът е много силен окислител и е довел до искра.

Това заяви в ефира на БНТ инж. Иван Каралеев, председател на Камерата на инженерите в инвестиционното проектиране, по повод взрива и пожара в "Пирогов", при който загинаха двама души. Според д-р Александър Симидчиев, пулмолог в Медицинския институт на МВР кислородът сам не може да се възпламени. "Сам по себе си той не е опасен. Затова не са необходими специални мерки за една кислородна инсталация.

 

Categories:

 | 

 

Увеличават се случаите на изоставени бебета, както се увеличава и детската смъртност у нас. Демографската криза се задълбочава, алармират ООН и ЕК. Каква е причината за тези негативни тенденции потърсихме отговора с акад. Петър Иванов, диpеĸтоp на Демографския инcтитyт към БАНИ – Българска академия за наука и изкуство, пише лупа.

- Увеличават се случаите на изоставени деца. На какво се дължи тази тенденция?

Categories:

 | 

 

Първо се подценяват нарочно приходите, второ се надценяват нарочно разходите, за да има дефицит 1-2%. Разходите не само са надценени, но и капиталовите разходи не се изпълняват и така винаги се получава излишък. Той се харчи безконтролно от парламента. Добре,че тази година купихме едни самолети, заяви финансовият експерт Мика Зайкова в ефира на БНТ.

Според икономиста Стоян Панчев – също гост в студиото, да се увеличават заплати без да има реформи е само предизборно.

Categories:

 | 

 

Г-н Гешев прави каквото си иска, независимо от законите и Конституцията. Това заяви пред БНР адв. Михаил Екимджиев, пише frognews.bg.

„В последните години главният прокурор се утвърди като един много активен и мощен политически играч с решаващи понякога ходове за определяне на политическата доминация на една или друга политическа сила, на един или друг явен или задкулисен интерес. Затова са толкова големи залозите. Затова неизбежно темата за избора или назначението на г-н Гешев се политизира“, аргументира се той.

Categories:

 | 

 

„През учебната 2010-2011 г. за 48% от първокласниците (значи от родените през 2003 г.) у нас майчиният език не е българският“, пише блиц.

Това обяви на 31. 01. 2011 г. в БАН тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов. Сегашният министър Красимир Вълчев на 15. 09. 2019 г. обяви, че „между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин“, пише в „Труд“ проф. Петър Иванов от Центъра са демографска политика.

Categories:

 | 

 

Автентичен ли е шпионският скандал, ще бъде ли доказан? Този въпрос коментира бившият външен министър Соломон Паси в ефира на Нова тв. "Има ли в България руски шпиони. Отговорът е да. Само в руското посолство са 68. Знаят се техните имена. Извън руското посолство има повече. Те са между 200 и 300 под пагон. А колко не са под пагон, не се знае. Това трябва добре да се знае", каза Паси. Запитан, дали няма американски шпиони, той отговори така: "Има и американски шпиони, пише блиц.

Categories:

 | 

 

Русия може да дразни света, но е военно джудже. Бюджетът за отбрана на Европейския съюз, заедно с този на САЩ, е повече от парите за отбрана на Русия и Китай взети заедно. Това коментира анализаторът Асен Агов, пише izbori.bg.

Той посочи, че светът е наясно с безобразията, които може да извършо Русия, затова и не желае да се конфронтира с нея. Агов даде за пример нахлуването в Крим и в Грузия. Все пак той отбеляза силата на Русия в киберпрестъпленията.

Categories:

 | 

 

Битката за София ще бъде много трудна. И Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова имат изявени качества. Фандъкова успява тихо да се справя с проблемите. Тя натрупа доста проблеми и въпроси, но не се крие да ги признае. Мая Манолова е един биткаджия още от времето в БСП, пише блиц.

Сега тя тръгва на битка, в която ще бъде - Аз срещу другите. Профилът на Мая Манолова ме кара много да съжалявам, че тя напусна поста на омбудсман. За мен тя щеше да бъде много по-полезна там, отколкото като кмет на София, но ще видим.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби