земетресение

 | 

 

 

Мощен вторичен трус с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер е разтърсил Турция, съобщи Службата по управление на бедствията и извънредните ситуации. Някои агенции съобщават, че земетресението е било с магнитуд 5. Това е най-силният сред 400-те вторични труса, ударили страната след земетресението вчера.

 

 | 

 

 

Земетресение с магнитуд 3.1 по Рихтер е регистрирано тази нощ в района на харманлийското село Черепово, сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките.

Трусът е регистриран в 3.47 ч. Земетресението е на дълбочина 34,3 км.

По-късно от Националния институт по геофизика, геодезия и география актуализираха данните, като стана ясно, че земният трус е бил регистриран до Ценово, а магнитудът е по-малък - 2,5 по Рихтер, а дълбочината е значително по-малка 19 км.

Categories:

 | 

 

 

Само около половината жилищни сгради в България биха издържали силно земетресение над 6-а степен по Рихтер, без да се срутят веднага.

Според проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), останалата половина от жилищните сгради биха издържали силен трус, без да паднат, макар и с големи повреди, включително и панелните и тези с конструкция ЕПК.

Categories:

 | 

 

 

Земетресение е станало преди минути до Димитровград, съобщават от Европейския сеизмологичен център.

Трусът с магнитуд от 3,8 по Рихтер е регистриран в 13:00 часа на 13 километра от града.

Categories:

 | 

 

 

Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в 02:26 ч. в румънския сеизмичен район Вранча, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Националния институт по геофизика.

 | 

 

 

Силно земетресение с магнитуд от над 7 в района на Истанбул не е далечна перспектива. За това предупреждава турски сеизмолог, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Според проф. Наджи Гьорюр очакването за евентуален силен трус в района на Мраморно море не е просто предположение, а научна реалност.

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби