зима

 | 

 

 

 

Зимата най-сетне ще ни докаже, че е тук. За сряда в цялата страна е обявено предупреждение от първа степен – жълт код, за опасно време. В по-голямата част от страната предупреждението е за валежи от сняг и силен вятър.

За област Видин жълтия код е само за силен вятър, за областите Ямбол и Бургас той е за валежи от дъжд и сняг, а за област Смолян – само за валежи от сняг, сочи справка в сайта на НИМХ.

В сряда

Categories:

 | 

 

 

Суха зима. 10 литра на квадратен метър през януари при норма от 50-60 литра. Няма точка на картата на България, казват специалистите, където тази норма да е достигната.

Ще има ли валежи през иначе трудно предвидимия февруари? Засега прогнозата поне за началото на месеца казва не.

С всички произтичащи от това последствия за водните запаси у нас, а и за реколтата тази година.  Особено на фона на информациите, че 6 от 15-те язовира за питейна вода у нас са на една трета от обема си, съобщава Нова ТВ.

Categories:

 | 

 

Много шофьори мислят, че е важно колата „да загрее“ в най-големите студове, за да предпазят двигателя. Това обаче е мит и дори вреди повече, отколкото помага, обяснява видео на Business Insider. Ако двигателят работи на празен ход в студа, това не само харчи излишно гориво, но изразходва съставки, които помагат на двигателя да работи.

Ето защо:

- Колите работят със смес от въздух и пулверизирано гориво.

Categories:

 | 

 

 

В края на месеца метеорологичната обстановка над Източна Европа ще се промени и ще усетим първия истински зимен полъх.

Заседанието на Синоптичната комисия днес е под знака на задаващата се зима. Макар времето навън да е есенно-лятно, моделите показват, че му се вижда края и на хоризонта се задава първото по-сериозно есенно застудавяне. Какво разчетоха членовете на комисията?

Categories:

 | 

 

Дългосрочните прогнози на световните метеорологични центрове са категорични, че ни очаква топла зима. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Ще има периоди на студено време, на снеговалежи, на виелици, на поледица, нормално е. Нищо чудно да има периоди от 5-7 дни с ниски температури, минус 10 - минус 15 градуса, добави той.

Categories:

 | 

 

Тази година октомври се очаква да бъде с температури близки до нормата и с валежи над средните. През този месец в България средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков, цитиран от "Труд".

Categories:

 | 

 

 

Днес ще е много слънчев ден, но от утре настъпва средиземноморски циклон от Италия, поради което от вторник до четвъртък ще има превалявания, научи 365novini.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента, още от 1 септември. Хората почувстваха как стана доста по-хладно сутрин, каза той.

Categories:

 | 

 

 

Нищо чудно зимата на 2019 г. да се окаже най-топлата в историята на метеорологичните прогнози, разбра 365 Новини.

Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Нова тв.

Той уточни, че това ще се случи, ако ноември и декември се окажат топли месеци.

В краткосрочен период ни очакват валежи – от вторник до четвъртък. Очакват ни малко дъждове, но това няма да запълни нормата на валежите и ние оставаме в едно трайно сериозно засушаване.

Categories:

 | 

 

Великобритания ще бъде скована от най-студената зима за последните 30 години, пише блиц.

Синоптиците в страната предупреждават, че "Звярът от Изток" се завръща. Според The Met Office "Звярът от изток" е фраза, използвана за описание на студени и зимни условия във Великобритания в резултат на източните ветрове от близкия континент. Когато налягането е високо в Скандинавия, Великобритания е склонна да изпитва полярна континентална въздушна маса. Когато това се случва през зимата, студеният въздух навлиза от Евразийската суша, като довежда студените и зимни условия.

Categories:

 | 

 

Какво ще правят ромите през зимата, след като им забранят да се топлят със стари мебели и черчевета.

Нова наредба, чиято цел е по-чист въздух през зимата, забранява за отопление да се ползва дървесина, която е обработвана с лак, бои, химикали и смоли. Причината е, че при изгарянето им в атмосферата се отделят вредни изпарения.

Проектът е подготвен от Министерството на земеделието, пише блиц.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби