село

 | 

 

 

В близо една десета от общините жителите са се увеличили през 2020-а. За прибирането в малките населени места помогна уплахата от заразата, завладяла света през последната година.

 

Синове и дъщери се прибират в бащините къщи и заради затворените бизнеси по света и у нас в големите градове. Хиляди българи са сменили адресните си регистрации в 21 от 256 общини.

Categories:

 | 

 

 

Българинът се спасява от коронавируса на село. Първата вълна на преселници от градовете към села и вилни зони беше по време на извънредното положение през пролетта, когато бяха въведени КПП-тата.

 

Тогава хиляди си смениха адресните регистрации, за да могат безпрепятствено да си ходят в селските домове или вили. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година. Сега с бума на заразените обаче тенденцията за преместване на село набира нова сила, съобщава "Телеграф".

 

Categories:

 | 

 

 

Вече повече от месец над 700 жители на село в близост до Велико Търново са без вода. Денонощно. Жителите на Караисен излязоха, дори няколко пъти на протест. Резултат от недоволството им няма. И тази сутрин хората са се събрали, за да поискат решение на проблема си.

В селото има Дом за възрастни хора и детска градина, съобщи Нова.

„Нямам вода поне от месец. Смятам, че някой трябва да предприеме някакви мерки и да ни помогне. Молим се да завали дъжд, за да имаме поне дъждовна вода”, казват жители на Караисен.

Categories:

 | 

 

 

Пандемията от коронавирус и въведените ограничения доведоха до сериозно обезлюдяване на улици, булеварди и площади. Все повече хора решават да продължат социалната си изолация с престой на село.

Categories:

 | 

 

Жители се родопското село Ситово излязоха на протест заради опасността селото да остане без път, съобщи Нова.

Местните алармират, че преди три години е рухнала подпорна стена на единствения път, свързващ селото със света. На едното платно на пътя има огромна пропаст на пътя, която не е обезопасена, нито сигнализирана.

По думите на Виделина Врачева, председател на сдружение "За Ситово", дупката е от 2017 г.

Categories:

 | 

 

 

Село, което живее без вода от два месеца, беше оставено и без ток, съобщиха местни жители. 

Дупнишкото село Дяково останало на тъмно в съботния следобед заради авария по електропровода в махала "Хановете". Тя е засегнала около 20 къщи, уточнява БНР.

Categories:

 | 

 

Живеещите в село Златолист в Община Сандански от години чакат да се изгради водопровод до селото им. За такъв обаче парите все не стигат и десетилетия местните се справят кой както може. Начините не са много и основният е да пътуват по 10 км до Катунци, където да си пълнят вода за пиене. Заради безводието селото тотално се обезлюдява и за да го спасят, хората искат питейна вода до къщите си.

„Много трудно се живее без вода. Нямаме нито за пиене, нито за баня”, казва един от живеещите в Златолист.

Categories:

 | 

 

В Торе дел Бурго е по-лесно да чуеш разговор на български отколкото на кастилски испански. Така започва репортажът на Хуан Карлос Еспиноса в мадридския в. "Ел Паис", цитиран от kanal3. Това селце в Гуадалахара с 502 жители е испанското селище с най-висок процент от чужденци - 88% от населението му., пише блиц.

Categories:

 | 

 

 

Бившата шлосерка в МК “Кремиковци” Горица Николова от двадесетина години е единствен жител на с. Циклово.

Благодаrение на нея селото още е на административната карта на България, коментират от общината в Бобошево. Най-близкото с. Висока могила с двадесетина обитатели отстои на 5-6 километра по черен път. Още толкова са до общинския център Бобошево. Но и до там тя рядко ходи. При личния лекар, когото не се налага да търси.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби