Васил Левски

 | 

 

 

Васил Левски е роден през 1840-а година, а не както досега се възприема през 1837-а. Това показва открит наскоро документ сред османските архиви в Истанбул. Ако се възприеме новата дата на раждане на Дякона, ще означава, че той е обесен на 33 години, а не на 36 г.

Categories:

 | 

 

 

65-годишна жена е задържана от служителите на 5-о РУ в столицата за поругаването на столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца, разбра Glas.bg. Вече е с мярка подписка. 

 

По информация на Glas.bg жената твърдяла, че има икона в храма, която е омагьосана, и затова е извършила покушението над храма.

 

Categories:

 | 

 

 

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

 

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо. Това разказа Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомницитe.

 

Categories:

 | 

 

 

Две нови книги съдържащи преводи на османски документи за дейността на Българския революционен централен комитет и издирването на Васил Левски през 1872 г. ще бъдат представени по време на традиционния литературен салон в Националния музей „Васил Левски“ днес, 18 юли – рождения ден на Апостола на свободата. Те са резултат от труда на историци и османисти от България и от Р. Турция.

Categories:

 | 

 

 

Днес се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържествения митинг-заря в град Карлово, посветен на 183 години от рождението на Васил Левски. Празникът ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“ в града.Председателят на парламента ще приеме почетния караул и ще произнесе слово. На тържествения митинг-заря ще бъде поднесен гирлянд на признателност към делото на Апостола. 

Categories:

 | 

 

 

"Има предателство, но ние трябва да мислим за силата, за мощта от делото на Левски. Аз се питам помни ли някой името на робовладелеца, чиято собственост е бил робът Спартак? Помни ли някой името на патриция, чиято собственост е бил Езоп? Ще запомни ли България името на предателя на Левски? Ако сравним това създание с червей, ще обидим червея, ако сравним предателя с кал, ще обидим калта." Това заяви в словото си на възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски писателят с международно признание Здравка Евтимова.

Categories:

 | 

 

 

"Не да склоним, а да изправим глави сме дошли пред паметника на Левски - свободата и достойнството не се наследяват, нито се вземат назаем." Това каза президентът Румен Радев по време на възпоменателната церемония в памет на 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата.

Ето и цялото слово на държавния глава:

Categories:

 | 

 

 

Стотици тръгнаха на шествие в памет на Апостола от сградата на президентството, на "Дондуков"2 под патронажа на президента Румен Радев. Множеството тръгна да извърви „Пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Васил Левски в София.

Държавният глава и вицепрезидентът Илиана Йотова поведоха ентусиазираните.

Инициативата загражданското шествие е за 147 години от гибелта на Апостола. Организатор на шествието е Общобългарският комитет "Васил Левски".

Categories:

 | 

 

 

България отбелязва 147-мата годишнина от гибелта на Васил Левски. Паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена тази вечер с възпоменателна церемония в родния му град Карлово. В Пловдив поклонението пред паметника на Васил Левски ще се състои утре.

Categories:

 | 

 

 

Изхвърлен портрет на Васил Левски взриви социалната мрежа. Картината е подпряна до контейнер за отпавъци, а зад него се видят няколко кашона. Според човека, пуснал снимката, в кашоните имало хиляди книги, изхвърлени при разчистване на читалища и библиотеки. А самата снимка била направена в Перник.

Изхвърленият портрет на Левски предизвика истинска вълна от възмущения и гневни коментари. Повечето хора определят Дякона като българската най-свята икона и стореното с портрета му като гавра. Други са склонни да обобщават.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби