мутация

 | 

 

 

Има нова мутация при коронавируса. Тя позволява на вируса по-лесно да се разпространява. За това предупреди по Нова телевизия проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов”.

Според него една от причините за повишаването на заразените у нас е намалената превенция.

Categories:

 | 

 

 

Макар и относително бавно, щамът на COVID-19 мутира, заяви проф. Ива Христова. Когато мутира никой не може да предвиди по-опасен или по-безопасен ще стане, добави тя.

 

Според нея вирулентността на вируса постепенно намалява, съобщи БТВ.

 

Въпросът е дали ще успеем да ликвидираме заболяванията през летните месеци. По-вероятно е да има втора вълна след това през есента, смята проф. Христова. Причината е, че вирусите са по-устойчиви на по-влажно и по-хладно време.

Categories:

 | 

 

 

Коронавирусът е мутирал в средата на март със старта на същинската първа вълна от епидемията в Европа, съобщиха учени от САЩ, следящи стотици хиляди РНК проби от началото на пандемията. Оказва се, че т.нар. прикрепящ (spike) протеин на вируса за рецепторите в човешката клетка е мутирал във форма, която убива по-трудно и рядко, но поразява много повече хора.

 

 | 

 

 

Група китайски учени заявиха, че коронавирусът COVID-19 е мутирал в два варианта, като единият е по-опасен от другият. Това съобщи в сряда англоезичното китайско издание Global Times.

Според проведените изследвания, така нареченият вариант на вируса L-COV е по-опасен, тъй като е по-вреден за дихателната система при хората. Освен това L-COV има и много високо ниво на предаване.

Другият вариант на коронавируса, наречен от тях S-COV, е по-малко опасен.

 | 

 

Генетична мутация е причината някои хора да се наспиват само след четири часа сън на денонощие, установиха учени от университета в Сан Франциско, предава БТВ, цитирани от новини.бг,

Известни личности като бившият британски премиер Маргарет Тачър, американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел спят по едва четири часа. Повечето хора имат нужда от около осем часа сън, за да отпочинат.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби