рак

 | 

 

Ракът е заболяване, при което клетките в организма растат неконтролируемо, като образуват тумор, който може да се разпространи в различни части на тялото.

Най-често ракът се диагностицира при хора на средна възраст и при по-възрастните, но клетъчните промени, които водят до заболяването, започват много по-рано и поради това предпазните мерки са важни за всяка възраст.

Categories:

 | 

 

Мит 1: Ракът е заразен! Това не е вярно. Ракът не е инфекциозно заболяване

Имайте предвид обаче, че някои инфекции могат да доведат до развитие на рак, като най-разпространени от тях са: човешкият папиломен вирус; вирусът Епщайн Бар – една от разновидностите на херпес вируса; вирусът на хепатит В и С, който може да доведе до рак на черния дроб; херпес вирус 8 тип, достатъчно рядък тип, предизвикващ сарком на Капоши, среща се рядко и по принцип у ХИВ-инфектираните пациенти, при които инфекцията е достигнала терминална фаза на СПИН.

Categories:

 | 

 

Ръководителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков сподели интересен случай с успех в борбата със заболяването рак на гърдата, пише plovdiv24.bg.

Categories:

 | 

 

Лечението на рака е един от основните здравни проблеми за разрешаване в днешно време. Според изчисления в тялото ни има около 100 трилиона клетки. Всичко, свързано с формирането на тези клетки – как те ще работят, как ще се променят или дори как да умират е кодирано в генетичния код на ДНК, пише блиц.

Още с раждането ни тялото знае как да поправи грешното поведение на клетките, но когато този механизъм се повреди, то тогава се появява ракът. Досега обаче специалистите откриват тези промени чак когато се появят симптоми и може да е късно.

Categories:

 | 

 

Специалисти от Медицинския изследователски център на Университета Макгил са открили пряка връзка между храненето и развитието на рак на простатата, пише списание „MedicalXpress”.

Учените откриха, че консумацията на наситени мазнини причинява препрограмиране на клетките, допринасяйки за прогресията на рака. В същото време намаляването на техния дял в диетата забавя развитието на рак на простатата, особено в началната му фаза.

Categories:

 | 

 

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак сред жените.

Всяка година това злокачествено заболяване засяга близо половин милион жени, като повече от половината от тях умират в световен мащаб.

Днес в България от рак на маточната шийка умират около 370 – 380 жени.

Според изчисленията в световен мащаб близо една на всеки 123 жени ще развие рак на маточната шийка, ако се изследва само с цитонамазка (Цитонамазката (PAP test) e метод на изследване за скрининг и профилактика). Тази статистика, обаче, може да бъде подобрена.

Categories:

 | 

 

Стефани Хърфел признала, че преди 6 години нейното куче Сиера започнала да се държи странно. То често застанало пред стопанката си, душило ѝ корема и слагало върху носа си върху него. Отначало Стефани не реагирала на поведението на домашния любимец, но след няколко дни тя открила, че Сиера се скрила зад един шкаф, свила се на кълбо и си скрила носа под опашката, пише блиц.

Categories:

 | 

 

Rambler публикува откъси от колоната WSJ на докторът по медицина в Южна Калифорния Кен Мъри за трудните медицински избори, които трябва да бъдат направени за всеки опитен медик.


Никой не е в безопасност от появата на новообразувания в тялото и остава само да се надява, ако диагнозата установи нещо доброкачествено. Лекарите, като обикновените хора, могат да се разболеят от нещо злокачествено и тогава имат избор: или живеят спокойно, или съществуват болезнено, опитвайки се да откраднат допълнителни месеци живот. Лекарите избират първия.

Categories:

 | 

 

Диана Любенова отново е лице на кампанията в подкрепа на онкоболните жени. Актрисата и водеща на „Тази събота“ и „Тази неделя“ засне специална фотосесия за каузата заедно с колежките Жени Марчева и Александра Кръстева, като призова българките да не пренебрегват профилактиката, пише лупа.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби