язовир

 | 

 

Петдесет сантиметра покачване на нивото на язовир "Студена" е регистрирано за последните 10 дни, съобщи областният управител на Перник Емил Костадинов на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове.

"Притокът на водата днес е 557 литра в секунда, а разходът е 254 л. Вярвам, че тези тенденции ще се запазят. С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие", сподели Костадинов.

Categories:

 | 

 

 

 

Критично ниски са водите в два язовира в Северозападна България - "Огоста" и "Върбешки", предаде bTV. Съмненията са, че язовир "Върбешки" може да е източван умишлено. Обемът на водоема е 2,5 милиона куб.м. и се използва изцяло за промишлени нужди. Според местните, язовирът никога не е бил в такова състояние.

 | 

 

Сухото време ще доведе до безводие и в други райони. Резервна връзка за Перник не е необичайно решение, такава практика има и в Испания, а държавният холдинг ще помогне за по-гъвкавото управление на парите. Това казва председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. Кой е той? Председател на Управителния съвет (УС) на Българска асоциация по водите (БАВ) от 2012 г. и на УС на Фондация „Европейско сътрудничество за бенчмаркинг“ (EBC Foundation) за 2018 г. Изпълнителен директор е на сдружение.

Categories:

 | 

 

„Темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в медиите. Специалистите в тази област не сме взимали публично участие и то точно по тази причина. Когато се преекспонира един проблем, той по-трудно ще се разреши. Хората имат пълно право да негодуват“.

Categories:

 | 

 

Снимки и видеа на пресъхналия язовир "Асеновец" стреснаха сливналии в социалната мрежа и провокираха коментари, че най-късно през март ги чака съдбата на перничани, пише "Дарик". Хората се възмущават от пустинния пейзаж, обвиняват държавата в безхаберие и в същото време си "честитят" новите цени на водата от 1 януари, обявени от местното водоснабдително дружество. От вчера цената й за битовите потребители е 2,77 лв. за кубик, което е повишение с 15 стотинки.

Categories:

 | 

 

На 13 декември 2019 година в 10.00 часа от тел.112 в полицията е получен сигнал за разбит основен изпускател на язовир "Крушовица", което е довело до изтичане на наличното количество вода в язовира. Това съобщиха от ОДМВР-Плевен.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Изяснено е, че за периода от 1 декември до 13 декември е нарушена целостта на съоръжение, част от водоснабдителната система - шибърен кран, регулиращ нивото на водата в язовир „Крушовица“, с което са създадени условия за отклоняване на наличната в язовира вода.

Categories:

 | 

 

Водата на язовир "Долна Диканя" е заразена със салмонела и е негодна за пиене, е показала първата проба. Това съобщи управителят на "В и К" Перник Иван Витанов. Предстои да бъде направена втора проба в друга лаборатория.

Разконсервиран е водоизточник "Дарак", с който водното дружество възнамеряваше да захрани квартал "Варош". Неговият дебит е под 1л/сек., поясни Витанов. По думите му от Владайския канал могат да се използват 15 л/сек., ако бъде разрешено.

Categories:

 | 

 

Обявиха втори търг за Язовир “Точиларци”, собственост на небезизвестната и одумвана пловдивска двойка Николай Костов и Верджиния Джебян. Частния съдебен изпълнител Петя Николова, спазвайки закона, е намалила стартовата цена с над 30 хиляди до близо 387 хиляди лева, пише блиц.

Categories:

 | 

 

Тонове умряла риба изплува в язовир „Пчелина”. Първи за това алармират доброволци, които поддържат и охраняват водоема. Причината според тях е замърсяване.

През последните дни идилията на язовир „Пчелина” е само привидна, но на място има много умряла риба, пише лупа.

До вчера общо бреговата ивица, по която имаше риба, беше около 10 километра. Екокатастрофата е тотална - умрели жаби, умрели раци, умрели охлюви. Екосистемата е напълно унищожена”, коментира пред Нова тв Марио Антонов от Централна рибно-опазваща организация.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби