вирус

 | 

 

 

Какъв е рискът да се заразим с коронавирус на открито? Да носим ли маска? Да заобикаляме ли спортуващите отдалече?

Вероятността да се заразим с коронавирус на открито е значително по-малка, отколкото в затворено помещение. Това се отнася както до първоначалния вариант на вируса, така и до мутациите. Решаваща роля за пренасянето на вируса по въздуха играят аерозолите - микроскопичните капчици, които издишваме.

 | 

 

 

 

Заглавие в български вестник от 1996 г. говори за грипен вирус, подобен на К-19.

 

Изданието на "Труд" от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наречен "Ухан 95", е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония.

 

 | 

 

 

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг определи като лъжа твърденията на заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Матю Потингер, според когото SARS-CoV-2 е тръгнал от секретна лаборатория в Ухан, съобщава РИА Новости.

 

По-рано британският вестник Daily Mail цитира Потингер, като се позовава на разузнавателни данни, че вирусът е изтекъл от строго секретния „Институт по вирусология Ухан“, намиращ се на по-малко от 20 км от пазара в Ухан, информира Дарик.

 | 

 

 

В Япония е открит вирус, подобен на коронавируса Covid-19. Инфекцията е открита в изпражненията на прилепи, живеещи в страната. Това съобщава японската обществена телевизия, която публикува данни от група учени от Токийския университет.

 

Според експерти новият вирус е 81,5% идентичен с Covid-19. Отбелязва се също така, че откритата форма на вируса не се предава на хората (това е потвърдено в клинични проучвания).

 

 | 

 

 

6000 души починаха от коронавирус в Италия само за два месеца. Тази висока смъртност предизвиква тревога по целия свят, включително и в Норвегия, където норвежкото държавно радио NRK в един ТВ дебат разглежда възможен най-лош сценарий, разказва Ерик Мартиниусен (Erik Martiniussen), журналист и автор на книгата "Войната срещу бактериите" в норвежкото издание Аftenposten.

 | 

 

Официалните власти в Северна Корея са арестували и по-късно екзекутирали търговски представител, след като посетил обществена баня.

По информация на държавните медии в тоталитарната страна мъжът е трябвало да остане под карантина, тъй като наскоро се е завърнал от Китай. За да бъде предотвратена вероятността от разпространение на смъртоносния вирус, мъжът е бил отведен в изолационна зона, където е бил застрелян. 

Categories:

 | 

 

Четвърти случай на новия коронавирус е регистриран в Европа. След първите трима болни във Франция, Германия съобщи за пациент, който се е заразил от гостуващ му китайски гражданин.

Съмнение за вируса има и в Румъния. 24-годишен мъж, който следва в Китай и преди дни се е върнал в родния си град Бакъу, е развил грипни симптоми. Студентът е приет в инфекциозна болница в Букурещ. Очакват се резултатите от изследванията му.

Коронавирус и в Чехия?

Categories:

 | 

 

Българска студентка се оказа в центъра на епидемията в изолирания китайски град Ухан. Оттам тръгна заразата с новия коронавирус. Под карантина са над 56 милиона души в Китай. Четирима са българските граждани в Ухан, съобщи временно управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов, предаде Бтв.

Позицията на властите в Китай е, че чужденците, които в момента са в Ухан, трябва да останат там.

Categories:

 | 

 

Смъртоносният китайски вирус хвърли света в смут. В социалните мрежи се появи видео, което показа как хората падат полумъртви, покосени от коронавируса. 

Кадрите, паникьосали всички, показват как мъж се е свлякъл в несвяст в болницата в град Ухан, откъдето се твърди, че е плъзнала страшната зараза. Малко след това се появиха подобни кадри, заснети и на улицата в града.

Categories:

 | 

 

Американски учени са открили пътя на новия вирус, тръгнал от Китай, предаде ТАСС.

След анализ на генетичния материал на причинителя на инфекцията и бацилите, отговорни за епидемиите от птичи (2003 г.) и от камилски грип (2013 г.), изследователите са установили, че вирусът е бил синтезиран в животно.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби