АЕЦ

 | 

 

 

 

Правителството ще разгледа днес доклад за оборудването за АЕЦ "Белене".

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че се обсъжда то да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Проучванията за изграждането на нова ядрена мощност на площадка номер 2 на "Козлодуй" започнаха в началото на миналия месец.

Ако се стигне до подобно решение, това би означавало край на проекта за втора атомна електроцентрала.

 | 

 

 

Пожарът в гората край Чернобил продължава да пъпли към атомната електроцентрала 34 години след фаталния взрив на 26 април 1986 г. Експерти се страхуват, че Европа отново може да бъде обхваната от радиация.

Горският пожар в ограничената зона около Чернобил наближава взривилия се реактор, което носи опасност за бъдещото на Украйна и Европа. В момента пожарникарите се трудят да изградят препятствия пред огъня около ядрената централа. Пожарът не може да бъде укротен вече девети ден.

 | 

 

 

Започна закриването на най-старата атомна електроцентрала във Франция, предаде БНР. Това се смята като победа на природозащитниците и поражение за местната общност край Фесенхайм.

Централата във Фесенхайм, недалеч от границата с Германия и Швейцария, е на 43 години. Правителството обеща да я затвори още през 2011-а - веднага след аварията във Фукушима, но пристъпи към осъществяване на обещанието си едва през 2018-а.

 | 

 

Двама души са загинали и още двама са в тежко състояние след инцидент, случил се преди обяд днес на площадката на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци в АЕЦ „Козлодуй”. 

Към момента все още няма допълнителна официална информация по случая, съобщават от ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, уточнява kozloduy-bg.info.По предварителна информация двамата загинали са служители на външна фирма, работила в шахта на площадката на хранилището, когато над главите им се откъснала метална шайба и те загинали на място.

Categories:

 | 

 

Притеснения за хората и по отношение на ядрената безопасност няма. В това бе категоричен Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" в коментар на отвореното писмо от страна на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), в което те изредиха четири непланови прекъсвания на работата на централата. За Нова телевизия Наско Михов обясни, че според технологичните изисквания това се квалифицира като неизправност по оборудването, а не като авария.

Categories:

 | 

 

 

Заплатите в българската енергетика винаги са били обект на постоянни коментари.

Те са в пъти по-високи от средните стойности за страната и безспорно са винаги повод за завист. Рекордьор в това отношение обаче е АЕЦ Козлодуй. Централата върти много големи обороти на година и раздава щедри възнаграждения на служителите си.

В момента обикновена чистачка там получава по 2400 лева на месец.

Categories:

 | 

Безобразно разкритие връхлетя социалните мрежи току-що!

На 8 септември тази година, турският министър на енергетиката и природните ресурси и зет на Ердоган, Берат Албайрак дойде в България и се срещна с премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова.

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби