бизнес

 | 

 

 

"Над милиард вече са изплатени по мерките за запазване на заетостта. До май месец сме гарантирали всички плащания, които даваме в условията на пандемия", заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

„300 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и до момента са изплатени над 1 милиард лева. Плащанията по нея продължават до 31 май“, информира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Categories:

 | 

 

 

Над 70 фирми фалираха от началото на годината. За периода януари-февруари 2021 г. 76 са търговците, обявени в несъстоятелност. За сравнение, през същия период на 2020 г. този брой е 88 фирми или с 12 фирми повече. Това показват данни на голяма международна компания, специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска.

Друга тенденция, която се наблюдава от началото на тази година е, че има и по-малко фирми, които са с открито производство на несъстоятелност.

 | 

 

 

Анализатори на една от най-големите банкови и финансови институции в света - JP Morgan, излязоха с оптимистична прогноза за край на пандемията. Според тях кризата скоро свършва, съобщи Дарик, цитирайки американския уебсайт Barron’s.

 

Според JP Morgan с напредването на ваксинацията може да се очаква, че през април ще е последната вълна на заразата.

Екипът, правил анализа, е воден от Марко Коланович. Тази група професионалисти смята, че появата на британския щам не трябва да повлияе за значителни промени в близко бъдеще.

 | 

 

 

Загубите на търговските центрове заради затварянето им се изчисляват на стотици милиони лева.

 

"Въвеждането на извънредното положение през месец март доведе до невъзможността пролетната колекция да бъде продадена, което пък допринася за липсата на оборотни средства за закупуването на зимната", коментират от Българската ритейл асоциация (БРА).

От организацията посочват, че до момента именно търговският сектор е осигурявал основна част от приходите на държавата във вид на данъци, такси и осигуровки.

 

 | 

 

 

Отварянето на хотел без ресторант противоречи на Закона за туризма, коментира в интервю за Монитор зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

- Г-н Димитров, защо се стигна до момента, в който ресторантьори започнаха да продават своя дългогодишно разработван бизнес?

 | 

 

 

Кандидатстването за нaй-очакваната мярка в помощ на затворения бизнес започна в края на миналата година и продължава до 20 януари. Подаването на заявленията става през уеб страницата на Националната агенция за приходите (НАП) и именно ще изплаща средствата, които идват от европейски програми. Зa дa oбяcни ĸaĸ paбoти мярката и ĸoй мoжe дa я пoлзвa, НАП пyбликува нaй-зaдaвaнитe въпpocи пo нeя и oтгoвopитe ĸъм тяx.

 

 | 

 

 

Социалният министър Деница Сачева обяви, че по мярката за затворени бизнеси, до момента са подадени 4019 заявления.
"Тя остава такава - 24 лв. до 31 декември.

Ще предложим мярката да се промени на 75/0 - т.е. 75% от осигурителния доход на заетите. От 1 до 31 януари това ще бъде обезщетението, което ще получат хората", съобщи тя на брифинга в Министерския съвет.

 | 

 

 

Двете най-големи банки у нас - Уникредит Булбанк и Банка ДСК, от няколко месеца са понижили лихвите по всички депозити и спестовни сметки до невижданите досега 0.00%.

Тази лихва важи за всички влогове, независимо от срочността и валутатата. С нулева лихва са дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност - до навършването на пълнолетие на детето.

Мярката донякъде е очаквана, тъй като през последните години лихвите по спестяванията постоянно падат, доближавайки все повече нулата.

 | 

 

 

Да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина. С това предложение излязоха представители на работодателите.

 

"За нас това е икономическата логика. Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г.

 

 | 

 

 

Новите съкращения през лятото в комбинация със забавянето на възстановяването в резултат на нарастването на заразените с коронавирус - всичко това вещае лоши новини за работещите в Европа.

Връщането на децата на училище и на хората от лятна ваканция е ключов период за компаниите да направят ревизия на ситуацията за бизнеса си, да прегледат бюджетите си и да направят планове за персонала си до края на настоящата и за началото на следващата година.

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби