бизнес

 | 

 

 

Отварянето на хотел без ресторант противоречи на Закона за туризма, коментира в интервю за Монитор зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

- Г-н Димитров, защо се стигна до момента, в който ресторантьори започнаха да продават своя дългогодишно разработван бизнес?

 | 

 

 

Кандидатстването за нaй-очакваната мярка в помощ на затворения бизнес започна в края на миналата година и продължава до 20 януари. Подаването на заявленията става през уеб страницата на Националната агенция за приходите (НАП) и именно ще изплаща средствата, които идват от европейски програми. Зa дa oбяcни ĸaĸ paбoти мярката и ĸoй мoжe дa я пoлзвa, НАП пyбликува нaй-зaдaвaнитe въпpocи пo нeя и oтгoвopитe ĸъм тяx.

 

 | 

 

 

Социалният министър Деница Сачева обяви, че по мярката за затворени бизнеси, до момента са подадени 4019 заявления.
"Тя остава такава - 24 лв. до 31 декември.

Ще предложим мярката да се промени на 75/0 - т.е. 75% от осигурителния доход на заетите. От 1 до 31 януари това ще бъде обезщетението, което ще получат хората", съобщи тя на брифинга в Министерския съвет.

 | 

 

 

Двете най-големи банки у нас - Уникредит Булбанк и Банка ДСК, от няколко месеца са понижили лихвите по всички депозити и спестовни сметки до невижданите досега 0.00%.

Тази лихва важи за всички влогове, независимо от срочността и валутатата. С нулева лихва са дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност - до навършването на пълнолетие на детето.

Мярката донякъде е очаквана, тъй като през последните години лихвите по спестяванията постоянно падат, доближавайки все повече нулата.

 | 

 

 

Да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина. С това предложение излязоха представители на работодателите.

 

"За нас това е икономическата логика. Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г.

 

 | 

 

 

Новите съкращения през лятото в комбинация със забавянето на възстановяването в резултат на нарастването на заразените с коронавирус - всичко това вещае лоши новини за работещите в Европа.

Връщането на децата на училище и на хората от лятна ваканция е ключов период за компаниите да направят ревизия на ситуацията за бизнеса си, да прегледат бюджетите си и да направят планове за персонала си до края на настоящата и за началото на следващата година.

 | 

 

 

Бизнес за производство на стоки и/или услуги, могат да започнат и безработни хора.

Това става чрез насърчителна мярка на Агенцията по заетостта и за целта желаещите трябва да представят бизнес проект в Бюрото по труда, в което са регистрирани.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал, уточняват от агенцията.

Categories:

 | 

 

 

Икономическата криза в страната се задълбочава, а бизнесът замразява инвестиционните си проекти и предприемачески инициативи.

Прогнозата за тежките месеци, които предстоят, направи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съобщи БНР.

"Съвсем логично е в такива условия бизнесмените да са много по-предпазливи за нови предприемачески инициативи.

 | 

 

 

Недвижимите имоти отдавна се смятат за една от най-сигурните инвестиции, независимо дали влагате парите си с цел просто да бъдете собственик или с цел препродажба или отдаване под наем.

 

Българите имат традиционно инвестиционно поведение – малко от тях влагат парите си в акции, фондовите борси не са разпространени у нас, а всяка бизнес инвестиция изисква много грижа и в крайна сметка вложен труд. Освен това всички тези опции са свързани с риск.

 

 | 

 

 

На среща в Министерския съвет представители на бизнеса, правителството и синдикатите сключиха важни споразумения. Резултатите от разговорите бяха представени на пресконференция от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, председателят на АИКБ Васил Велев, министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Емил Караниколов.

 

Изработени са решения по пакет от антикризисни мерки, каза вицепремиерът Марияна Николова.

 

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби