депутати

 | 

 

 

Мажоритарно гласуване ще има от следващите редовни избори. Това решиха депутатите на второ четене тази вечер, предаде Нова телевизия.

 

Освен това народните представители подкрепиха въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение, решиха окончателно депутатите. Прието беше и предложението машинното гласуване да бъде регламентирано и за секциите извън страната с над 300 избиратели.

 

 | 

 

 

Апартаменти в Брюксел са си купили част от евродепутатите и през 2019 г. В столицата обаче много от тях поддържат жилища, за които плащат наем, става ясно от годишните им имуществени декларации пред антикорупционнота комисия.

Единственият ни еврокомисар Мария Габриел декларира, че ползва 3 апартамента под наем - в София, Брюксел и Страсбург. В сметка тя има 796 512 лв., а съпругът ѝ - 76 095 евро. Габриел е получила 299 961 лв. от заплата.

 | 

 

 

Парламентът не успя и при втория си опит да събере нужния брой депутати, за да проведе планираното за днес извънредно заседание.

При първия опит се регистрираха едва 78 депутати от общо 24, от ГЕРБ и ВМРО предварително бяха обявили, че няма да присъстват в залата.

"Няма кворум", обяви в 09:03 ч парламентарната шефка Цвета Караянчева и насрочи нов опит за старт на заседанието след 20 минути.

А регистрацията се правеше на ръка, тъй като компютърната система на пленарната зала е преместена в новата – в бившия Партиен дом.

 | 

 

 

Рокадите в кабинета "Борисов" 3 вече са факт. Депутатите гласуваха в пленарна зала предложените от премиера промени.

 

Рокадите бяха приети с 116 гласа "За", 89 гласа "Против и 0 гласа "Въздържали се". Гласуваха 205 народни представителя.

 

Преди гласуването вицепремиерът Томислав Дончев излезе на парламентарната трибуна и анонсира промените и оставките, които да бъдат гласувани от депутатите.

 

Той бе посрещнат с викове „Оставка, оставка” от депутатите на БСП, които посрещна с усмивка.

 | 

 

 

Музикантът Калин Вельов и Елена Ангелинина се заклеха днес като народни представители в парламента.

 

Вельов влиза като депутат от листата на ГЕРБ на място на напусналата парламентарната група Джема Грозданова, която беше председател на външната комисия към Народното събрание.

 | 

 

 

Повече от седмица след като маските на закрито отново станаха задължителни, днешният пренарен ден отново започна със спорове за носенето на маски от народните представители. Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" сигнализира, че двама от колегите му не носят предпазни средства.

 

Веднага шефката на парламента Цвета Караянчева направи забележка на независимия депутат Павел Шопов и Александър Паунов от БСП.

 

Categories:

 | 

 

 

С мълчалива протестна акция на парламентарната група на ДПС започна днешното пленарно заседание.

 

Причината – лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов за първи път зае мястото си на президиума в пленарната зала, в качеството си на заместник-председател на Народното събрание. Веднага след това депутатите от Движението за права и свободи станаха от местата си и излязоха от залата.

 

Categories:

 | 

 

 

От шестте законопроекта за намаляване на ДДС ставките бе одобрен само този на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП). В пленарно заседание парламентът обсъди предложенията на първо четене.

 

Дебатът продължи около три часа.

 

Според одобрения законопроект, данъкът добавена стойност (ДДС) пада от 20 на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

 

Това ще важи и за доставка на физически и електронни книги, включително учебници.

Categories:

 | 

 

 

“Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразяват“. Това сподели председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Менда Стоянова пред Nova.

Средствата ще бъдат пренасочени към сметките на Здравното министерство, където ще бъдат използвани за борбата с коронавируса, потвърди Стоянова.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби