ваксина срещу коронавирус

 | 

 

 

Освен че голяма част от българите (56%) отричат съществуването на коронавируса, намалели са и тези, които вярват в ползата от ваксинирането.

 

Това става ясно от международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави.

 

То показва, че като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизацията, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу COVID-19.

 

 | 

 

 

Ваксината срещу коронавирус на университета в Оксфорд беше временно спряна. Причината е, че един от инжектираните пациенти се е разболял сериозно.

Оксфорд разработва препарата заедно с фармацевтичния гигант „Астра Зенека”.

Според учените, подобна пауза е нормална. Ваксината е в третия етап на изпитания, който предвижда тестове върху 30 хиляди доброволци. Целта е да се открие дали препаратът предизвиква странични ефекти, преди да бъде пуснат в масова употреба, пише "Труд".

Categories:

 | 

 

 

Световната здравна организация предупреди, че не очаква масово ваксиниране срещу новия коронавирус до средата на следващата година, подчертавайки важността на стриктните проверки на тяхната ефективност и безопасност, съобщава британският национален ежедневник The Guardian.

„Не очакваме да видим широко разпространена ваксинация до средата на следващата година“, заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис пред журналисти на брифинг в Женева.

 | 

 

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи днес в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус.

 

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

 

 | 

 

 

Ако ваксина против коронавируса се докаже като ефикасна, САЩ ще осигурят от нея безплатно на всички американци, обявиха американски представители, които подчертаха, че няма да съкращават процедурата за сметка на безопасността на американската ваксина, информира АФП.

 

Пол Манго, висш представител на Министерството на здравеопазването, коментира пред журналисти, че изобщо няма да пренебрегват регулациите, които оценяват и одобряват ваксините.

 

 | 

 

 

Все още сме далеч от крайната точка на пътуването. Така коментира информацията за ваксина, създадена от британски учени, срещу коронавирус, вирусологът проф. Радостина Александрова, съобщи Нова.

 

"Създадена е сериозна организация, в която влизат доста държави, които искат да защитят своето население, доколкото е възможно, като подпомагат създаването на ваксина", каза тя.

 

Categories:

 | 

 

 

Европейският съюз събира 7,5 млрд. евро за ваксина и лекарства за коронавируса. Това става ясно от отворено писмо, което написаха германският канцлер Ангела Меркел и други лидери от ЕС.

В него те призовават за масово финансиране на разработването на ваксина и лекарства за новия коронавирус, съобщава ДПА.

 | 

 

 

Хора със силен имунитет могат да преживяват в заразена среда без да се разболяват.

Истинска ваксина, и това го знаят вирусолозите, е възможна след 2 години. Втора вълна, че дори и трета вълна е възможна. Затова трябва да свикнем с живота в карантина - не чак толкава строга, но карантина, каза акад. Богдан Петрунов, съобщи Нова.

Categories:

 | 

 

 

Германия одобри изпитание с хора на кандидат за потенциална ваксина срещу вируса, причиняващ COVID-19, разработен от биотехнологичната компания BioNTech, съобщи Ройтерс.

Изпитанието е едва четвъртото от подобен вид в света. То ще бъде направено с 200 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години на първия етап, а след това и с повече хора, включително и от рискови групи, предава БТА.

Categories:

 | 

 

 

5 ваксини срещу новия коронавирус са в първа фаза на разработване. Все една би трябвало да проработи. Това заяви проф. Радостина Александрова - вирусолог от БАН, съобщи БНТ.

По думите й нужно е време - поне една година. Прави се всичко възможно да се ускори този процес, допълни тя.

Няма специфичен антивирусен препарат конкретно за този вирус. Вирусите са много добре адаптирани към клетките. За да се преборим с вируса, трябва да намери неговата Ахилесова пета, без да се засегнат здравите клетки.

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби