Опасно ли е чувството за буца в гърлото

loading...

Почти всеки познава чувството, че в гърлото му е заседнала буца. Какво може да се крие зад това? Добрата новина е, че при 99% от пациентите усещането за буца в гърлото не е свързано със сериозно заболяване.

Кое обаче причинява оплакването? Виновни са основно три фактора: първият е рефлукс (обратно стичане на стомашна киселина към гърлото), вторият - твърде суха лигавица в областта на носа и сливиците. Тя създава усещане за напрежение там, което се възприема като чуждо тяло. Третият  е стресът – той води до стягане на мускулатурата в гърлото и тази, с която преглъщаме.

Ако причината е рефлукс, обикновено се назначават лекарства от групата на блокерите на протонната помпа, казват специалистите. При суха лигавица те съветват да се приемат повече течности, да се смучат бонбони на билкова основа за гърло и евентуално да се използва овлажнител за стаята. При хроничен стрес – например ако натоварването на работното място ви идва в повече, добре е да се усвоят някои техники за релаксация. Много помагат дихателни упражнения. Добре е да насочим вниманието си към други части на тялото и какво усещаме, докато дишаме, например в стомаха или гърба.
 

източник: retro.bg
 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби